"NEMA ZAKONSKOG OSNOVA ZA POMOĆ"

Gasi se Montenegro Airlines, Vlada osniva novu firmu

To znači prizemljenje aviona u najskorijem roku, saopšteno je na pres konferenciji Vlade Crne Gore

145132 pregleda 1378 reakcija 355 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Vlada Crne Gore nema niti jedan zakonski osnov da produži život Montenegro Airlinesu.

"Mi ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odluku kojom ćemo pomoći Montenegro Airlinesu", saopštio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

To znači prizemljenje aviona u najskorijem roku, saopšteno je na pres konferenciji Vlade Crne Gore.

Bojanić je kazao da je u planu osnivanje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom od Vlade i da kompanija bude operativna do sljedeće turističke sezone.

Naveo je da će šteta za budžet zbog gašenja iznositi 50 miliona eura, a da će zaposleni dobiti sve što im pripada po zakonu.

Vlada će zbog neblagovoremenog postupanja u slučaju Montenegro Airlines razmotriti zahtjev za razrješenje Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, što je tražio dio članova Vlade, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da teška situacija za kompaniju i za radnike koji će ostati bez posla.

Kazao je da je već formirana radna grupa za formiranje nove avio-kompanije.

"Ne bih sad o budžetu da pričamo, ali već smo planirali izdatke biće odvojena sredstva. Radna grupa će odmah analizirati prošlo poslovanje Montenegro Erlajnza, i vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države", rekao je Spajić.

Bojanić je rekao da od 2016. godine radnicima nijesu uplaćivani doprinosi.

"Kasne im plate zadnja dva, tri mjeseca, postoje obaveze prema nekim kompanijama. To će za budžet koštati oko 50 miliona eura, šteta od zatvatranja MA", istakao je Bojanić, dodajući da "moramo veliku žabu da progutamo odmah".

"Ova Vlada nema problem sa tim da donosi odluku. Ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana, zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima. Na kraju zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist Montenegro Airlinesa, a da bude zakonita", rekao je Bojanić.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao je da osnivanje nove kompanije ne koštam te da je "to osnivački kapital koji bi trebalo da se oplodi".

"Trošak će biti nula, a investicija u zavisnosti od procjene. Racionalno ćemo razmisliti koliko je novca potrebno za osnivanje kompanije, vodićemo se principom održivosti", rekao je Spajić.

Dodao je da je većina aviona kompanije Montenegro Airlinesa rentirano.

"Imovine praktično da nema u Montenegro Airlinesu. Sve što je bilo je očerupano i dato prioritetnim kreditorima... Što nije ostalo vrijedno, radnici... država će trpjeti najveću štetu", rekao je Spajić.

Na pitanje da li ima državnih garancija u Montenegro Airlines, Spajić je naveo da je Ministarstvo finansija dobijalo "vrlo šture podatke iz državnih kompanija".

"Taj nivo informisanosti je jako loš. Već imamo neke spremne mjere za januar prema državnim kompanijama, koje će uskladiti taj nivo informacija i koje će morati da nam dostavljaju informacije", rekao je Spajić.

Preporučujemo za Vas