Dužan joj 65 plata: Gazda nestao i promijenio ime

„Firma je registrovana 2010, a obustavila je djelatnost 2013. godine. U okviru Gintaša održavala je higijenu prostora, i otvorila zlataru 'Majdanpek' koja je zatvorena nakon što su inspekcijski organi oduzeli švercovane satove, vrijedne oko 40.000 eura. Nakon toga vlasnik preduzeća je nestao i sa mnom nije raskinuo ugovor o radu”, kazala je Čekić Novović
542 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2017. 20:15h

Direktorka preduzeća Laser Bled Podgorica Sabrija Čekić Novović godinama ne može da dođe do vlasnika tog preduzeća Slovenca Džan Mark Kavčića, koji joj kako tvrdi za „Vijesti“ sad već duguje 65 neto zarada (po 400 eura) ili ukupno oko 26.000 eura, niti kao odgovorno lice, bez njegove saglasnosti, može da ugasi ovu firmu. Slovenac je u međuvremenu promijenio ime, a crnogorska policija je sa njim imala kontakt preko Interpola.

„Firma je registrovana 2010, a obustavila je djelatnost 2013. godine. U okviru Gintaša održavala je higijenu prostora, i otvorila zlataru 'Majdanpek' koja je zatvorena nakon što su inspekcijski organi oduzeli švercovane satove, vrijedne oko 40.000 eura. Nakon toga vlasnik preduzeća je nestao i sa mnom nije raskinuo ugovor o radu”, kazala je Čekić Novović.

Ona dodaje da joj je poznato bilo da je Džan Mark Kavčić i u Beogradu imao firmu, da su komunicirali telefonom, a da ga je za dvije godine vidjele samo dva puta.

„U firmi je bilo ukupno 12 ljudi, koji su je odmah napustili nakon što je raskinut ugovor sa Gintašom. Ostale radnike, kojima je ostao dužan jednu ili dvije plate sam odjavila, ali sebe nijesam mogla bez njegovog potpisa. Zbog toga sada ne mogu ni negdje drugo da zasnujem radni odnos. Obraćala sam se uzalud na sve državne adrese, ali nije bilo pomoći jer je vlasnik bio nedostupan. Obraćala sam se i ambasadi Slovenije i ombudsmanu”, dodala je Čekić Novović.

Ona tvrdi da Slovenac nije imao boravište u Crnoj Gori, a sada strahuje da kazne koje su izrečene firmi mogu pasti na njen teret. Kaže da je tražila od Poreske uprave da je oslobodi ovlašćenja direktorke ove propale firme, a pisala je i premijeru Dušku Markoviću.

„Prije aranžmana u firmi radila sam, bez osiguranja, dvije-tri godine kao šef na organizaciji posla higijene u Gintašu. Mislila da sam da se sa ovim čovjekom može raditi“, dodala je Čekić Novović.

Osnovni državni tužilac iz Podgorice Ana Kalezić 5. oktobra ove godine odbacila je krivičnu prijavu direktorke podnijete 30. avgusta protiv vlasnika firme Laser Bled. Tužiteljka je utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni izvršio krivično djelo prevare, niti bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, već da se može raditi samo o radnom sporu.

Čekić Novović kaže da nije povela radni spor i angažovala advokata jer za to nije imala novca.

„Vijesti“ su juče pokušale da stupe u kontakt sa vlasnikom firme Džan Mark Kavčićem, ali se nije javljao na telefonske brojeve u Srbiji i Sloveniji. Nijesmo mogli doći do njega ni posredstvom njegovog bivšeg advokata koji ga je zastupao tokom trajanja afere sa švercovanim satovima.

Džan Mark postao Mark Matheyo

Podgorički policajci su, prema dostupnim podacima, posredstvom Interpola još sredinom 2016. tražili pomoć i asistenciju kolega iz Slovenije koji su utvrdili da je gazda Laser Bled u međuvremenu promijenio ime i da se umjesto Džan Mark Kavčić sada zove Mark Matheyo Kavčić.

Iz dopisa sa slušanja vlasnika firme, dobijenog posredstvom Interpola, proizilazi da je kompanija Laser Bled izmirila svoje obaveze prema filijali u Podgorici i prema direktorki Sabriji. Mark Matheyo Kavčić rekao je policajcima koji su ga saslušavali da je direktorka zaposlila osobu, koja mu je „prijetio da se ne vraća u u Crnu Goru, zbog čega je napustio kompaniju u Crnoj Gori“.

Iz obavještenja prikupljenih od podnosilaca prijave podgorička tužiteljka je zaključila da je Sabriji Čekić Novović prijavljeni Kavčić za obavljanje poslova svog radnog mjesta isplaćivao zarade, te da je sa isplatom istih prestao četiri mjeseca prije napuštanja Crne Gore.

Galerija

Bonus video: