Savana: Odustali smo od kredita, matična kompanija iz Švedske finansiraće hotel

"Istina je da smo, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju uzrokovanu
pandemijom, aplicirali za kreditiranje kroz Program finansiranja trajnih obrtnih sredstava za sektor turizma preko Investiciono-razvojnog fonda i pritom od navedene institucije dobili obavještenje o Odluci o odobrenju kredita u iznosu od 800.000 eura"

35093 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Grupacija Savana potvrdila je da je aplicirala za kreditit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), ali i da je u međuvremenu odustala od kreditiranja.

Televizijija Vijesti javila je da je IRF odobrio kompaniji Savana biznismena Veselina Mijača 800.000 eura kredita za podršku likvidnosti, te da je kredit odobren 10. decembra ove godine.

"Istina je da smo, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom, aplicirali za kreditiranje kroz Program finansiranja trajnih obrtnih sredstava za sektor turizma preko Investiciono-razvojnog fonda i pritom od navedene institucije dobili obavještenje o Odluci o odobrenju kredita u iznosu od 800.000 eura. Međutim, u međuvremenu smo donijeli odluku, a o kojoj smo obavijestili Investiciono-razvojni fond i Centralnu banku, da odustajemo od kreditiranja, te da će matična kompanija iz Švedske finansirati hotel", navodi se u mejlu koji je u ime Mijača "Vijestima" poslala njegova savjetnica Tamara Baković Pajković.

Navela je da je obavještenje o odustajanju od kredita "poslato navedenim institucijama dana 24. decembra 2020. godine".

"Shodno odluci Investiciono-razvojnog fonda o odobrenju direktnog dugoročnog kredita za našu kompaniju Savana Continental Property Management & Lodging doo, a koja je vlasnik hotela Ramada Podgorica, ovim putem Vas obavještavamo da smo donijeli odluku da ipak ne ulazimo u proceduru kreditiranja kroz Program finansiranja trajnih obrtnih sredstava za sektor turizma. Ljubazno se zahvaljujemo na uloženom trudu, međutim, matična kompanija iz Švedske će finansirati hotel kako bismo prevazišli otežanu finansijsku situaciju uzrokovanu pandemijom", navodi se u mejlu koji je u ime Mijača IRF-u u Centralnoj banci poslala Baković Pajković.

U saopštenju se navodi i da grupacija Savana, u čijem je vlasnistvu hotel Ramada Podgorica, pored šoping centra Mall of Montenegro i Europoint poslovne zgrade, bori se sa finansijskim poteškoćama uzrokovanim pandemijom kao i većina kompanija kako u Crnoj Gori, tako i globalno.

"Hotel Ramada Podgorica koji zapošljava 54 radnika (a Savana grupacija u Crnoj Gori preko 100 radnika) i čiji mjesečni troškovi samo za zarade iznose cca 75.000 eura, uprkos činjenici da nema gostiju, do sada nije otpustila nijednog zaposlenog", navodi se u saopštenju. Napominjem jos jednom da ni u ovom momentu naša kompanija neće otpuštati radnike, da i u ovom ekonomski najtežem momentu za privredu brinemo o svojim zaposlenim, o građanima Crne Gore, što u najmanju ruku očekujemo i od Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Bonus video: