OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR SE NE PRODUŽAVA

Šta znači odluka Đukanovića: Radnička prava prestaju 7. januara

Nakon 7. januara važiće samo osnovni dio radničkih prava predviđen Zakonom o radu ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje cijeli sistem radnog prava

96526 pregleda 320 reakcija 37 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opšti kolektivni ugovor a time i znatan dio radničkih prava prestaju da važe 7. januara, jer je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše izmjene Zakona o radu koje važenje Opšteg kolektivnog ugovora produžuju do kraja godine.

Nakon 7. januara važiće samo osnovni dio radničkih prava predviđen Zakonom o radu ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje cijeli sistem radnog prava.

Naručito će biti ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koji nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta većinom u privatnom sektoru.

Đukanović je ovaj zakon vratio u paketu sa izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti i nekoliko drugih zakona koji su usvojeni na sjednici od 29. decembra prošle godine, pozivajući se da je sporna većina koja je glasala za te zakone.

Spor je izazvala Državna izborna komisije čija je većina, od stranaka iz bivše vlasti, odbila da konstatuje zamjenu mandata poslanicima Građanskog pokreta URA, što se desilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Nakon toga mandat novoj poslanici iz URA konstatovala je Skupština, što se dešavalo i ranije kada je sadašnja opozicija bila parlamentarna većina.

Problematizovan je i kvorum jer nije bio fizički prisutan 41 poslanik, ali je na isti način utvrđivan kvorum ranije tokom 2020. zbog situacije sa koronavirusom.

Postojećim Zakonom o radu trajanje Opšteg kolektivnog ugovora je oročeno do 7. januara 2021. godine. Tekst novog OKU trebala je pripremiti tripartitna radna grupa Socijalnog savjeta, koja je formirana u maju prošle godine, ali zbog pandemije COVID-a nije mogla završiti svoj posao. Predstavnici obje sindikalne centrale SSCG i USS Duško Zarubica i Srđa Keković su 10. novembra podnijeli Skupštini inicijativu da se kroz izmjenu zakona produži rok važenja OKU do 31. decembra.

Izmjenu zakona prihvatili su klubovi poslanika nove parlamentarne većine, ali i sadašnje opozicije iz DPS-a, SD-a, SDP-a i Bošnjačke stranke.

Preporučujemo za Vas