Vraćanjem zakona ugrožen rad malih privrednika i banaka

Odbijajući da potpiše izmjenu zakona o elektronskoj fiskalizaciji ona za sve privrednike počela 1. januara, umjesto da rok traje do 1. juna. Vraćajući zakon o kreditnim institucijama ugrožen rad banaka

34717 pregleda 27 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Odluka predsjednik Crne Gore Milo Đukanović da odbijaje da potpiše i vrati Skupštini već usvojene izmjeni Zakona o fiskalizaciji napravio je haos malim privrednicima otjeravši ih u sivu zonu, dok je crnogorskim bankama zakomplikovao posao jer nije potpisao izmjene zakona o kreditnim institucijama i o sanaciji kreditnih institucija.

Izmjenama zakona predviđeno je da elektronska fiskalizacija počinje 1. januara 2021. godine, ali je poreskim obveznicima dat prelazni period do 1. juna 2021. godine, za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije.

Ovaj rok je produžen, sa čim su se ranije usaglasili svi predstavnici stranaka u parlamentu, jre mnogi mali privrednici nijesu mogli obaveze o elektronskoj fiskalizaciji završiti u ranije predviđenom roku do 1. januara.

Sada su svi privrednici koji nijesu završili elektronsku fiskalizaciju poreskih registar kasa do 1. januara, u prekršaju, odnosno rade na crno zbog čega im prijete visoke kazne ako inspektori ne bi imali sluha za pravnu zavrzlamu koja je nastala zbog političkog nadgornjavanja.

Povezani članci

02. Januar 2021.

Đukanović vratio zakone na ponovno odlučivanje

Banke su u problemu jer su izmjenama zakona o o kreditnim institucijama i o sanaciji kreditnih institucija bili odloženi rokovi za primjenu velikog broja novina u njihovom radu, ali sada zbog Đukanovićeve odluke sve obaveze za banke važe od 1. januara bez dodatnih rokova za prilagođavanje.

Đukanović je ove zakon vratio u paketu sa izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji su usvojeni na sjednici od 29. decembra prošle godine, pozivajući se da je sporna većina koja je glasala za te zakone.

Spor je izazvala Državna izborna komisije čija je većina, od stranaka iz bivše vlasti, odbila da konstatuje zamjenu mandata poslanicima Građanskog pokreta URA, što se desilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Nakon toga mandat novoj poslanici iz URA konstatovala je Skupština, što se dešavalo i ranije kada je sadašnja opozicija bila parlamentarna većina.

Problematizovan je i kvorum jer nije bio fizički prisutan 41 poslanik, jre je jedna poslnica bila u izolaciji zbog epidemioloških mjera pa je glasala od kuće elektronski. Ovaj vid utvrđivanja kvoruma i glasanja ustanovljen je prošle godine zbog situacije sa koronavirusom.

Bonus video: