Savez sindikata crne gore

Pandemija pogoršala položaj zaposlenih

„Na prvom mjestu moraju se uložiti svi napori kako bi se postojeća radna mjesta sačuvala i otvorila nova. U svemu tome treba pružiti pomoć i poslodavcima, kako bi u ovom, svakako teškom periodu opstali i na taj način sačuvali i zaposlene“, rekli su predstavnici SSCG

4636 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala ionako loš položaj zaposlenih u Crnoj Gori, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG) i dodali da bi socijalni partneri trebalo da daju svoj doprinos oporavku privrede od koronakrize.

„Pandemija se posebno odrazila na zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, ali i ostalim djelatnostima. Ne samo što je velikom broju zaposlenih u tim sektorima ove godine umanjena zarada, već je znatan broj njih ostao bez posla“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici SSCG.

Oni su naveli da je smanjenjem i neisplaćivanjem zarada, te gubitkom radnih mjesta ugrožena, ne samo egzistencija zaposlenih, već i članova njihovih porodica.

„Potpuni negativni efekti izazvani pandemijom koronavirusa tek će se pokazati u godini koja je pred nama“, smatraju predstavnici SSCG.

Oni su dodali da je tačan broj onih koji su, usljed koronakrize, ostali bez posla nemoguće utvrditi, ali i da će taj broj sigurno biti veći od zvaničnih statistički podataka, jer Zavod za zapošljavanje (ZZZ) vodi evidenciju samo onih koji su se prijavili nakon prestanku radnog odnosa.

U SSCG smatraju da bi država, sindikati i poslodavci trebalo zajedničkim snagama da nađu mogućnost da se priži pomoć zaposlenima koji su usljed pandemije ostali bez posla.

„Na prvom mjestu moraju se uložiti svi napori kako bi se postojeća radna mjesta sačuvala i otvorila nova. U svemu tome treba pružiti pomoć i poslodavcima, kako bi u ovom, svakako teškom periodu opstali i na taj način sačuvali i zaposlene“, rekli su predstavnici SSCG.

Zaposlenima koji su ostali bez posla bi, kako su naveli, trebalo pružiti određenu finansijsku pomoć, ali i pomoći da u što kraćem roku pronađu novo zaposlenje.

Iz SSCG su poručili da tačnu sliku oporavaka privrede i tržišta rada u Crnoj Gori u ovom trenutku niko ne zna i da je to teško procijeniti.

„Svakako pred svima nama stoje brojni izazovi i veliki posao u kojem socijalni partneri treba da daju svoj doprinos kako bi se što kraće i u što manjem obimu osjećale posljedice koronakrize“, naveli su iz SSCG.

Predstavnici SSCG smatraju suvipnim najave u vezi sa izmjenama Zakona o radu, zbog prilagođavanja potrebama prouzrokovanim pandemijom, jer ona svakako neće vječno trajati.

„Kao socijalni partneri ističemo da izmjene i dopune tog, ali i drugih akata iz oblasti radnog zakonodavstva, ne mogu da se donesu bez učešća socijalnih partnera, odnosno bez socijalnog dijaloga“, zaključili su iz SSCG.

Preporučujemo za Vas