"zabilježili najveći pad ekonomske aktivnosti u evropi"

Milatović: Odluka o izdavanju obveznice ispravna i pravovremena

"Crnoj Gori bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala i pozajmi novac - potreban da vrati skoro 400 miliona eura dugova koji dolaze na naplatu u 2021. godini i finansira predviđeni budžetski deficit", kazao je ministar

12479 pregleda 258 reakcija 31 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Odluka o izdavanju obveznice u prvoj sedmici mandata Vlade bila je ispravna i pravovremena, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministarstvo finansija emitovalo je 9. decembra državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Milatović je pojasnio da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2020. godine bila manja za više od 430 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, kako je dodao, naša država je zabilježila najveći pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi, i to u iznosu od 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Nakon ovakvih podataka - Crnoj Gori bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala, i pozajmi novac - potreban da vrati skoro 400 miliona eura dugova koji dolaze na naplatu u 2021. godini i finansira predviđeni budžetski deficit, a da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte", naveo je Milatović na Tviteru.

U takvoj situaciji bi, kako je kazao, imali samo dvije opcije:

"Da uđemo u jako težak aranžman sa MMF-om ili da tražimo bilateralne kredite (koji dolaze sa političkim uslovima). I naravno treću opciju (skoro pa nezamislivu) da kao zemlja uđemo u ne-servisiranje otplate dugova (ili plata i penzija). Nadam se da je sada jasnija odluka Vlade iz prve sedmice našeg mandata o izdavanju obveznice, kao i njena ispravnost i pravovremenost", kazao je Milatović.