TRAŽE OD STEČAJNOG UPRAVNIKA DA POKAŽE DOKUMENTACIJU

Ko se ugradio u milionski posao?

“Ukoliko neko tvrdi, pa makar on bio i stečajni upravnik, da je pakirnica plaćena manje od 1,2 miliona eura molim da nas obavijesti o tome i to potvrdi dokazima, odnosno fakturom. Mi radnici, bićemo mu veoma zahvalni”

10983 pregleda 178 reakcija 11 komentar(a)
Detalj iz solane (arhiva/ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Detalj iz solane (arhiva/ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Bivši rukovodilac finansijskog sektora u ulcinjskoj solani Veselin Mitrović pozvao je stečajnog upravnika Žarka Ostojića da javno pokaže dokumentaciju o kupovini pakirnice i tako demantuje njegove tvrdnje - da je vrijedna mašina za pakovanje soli plaćena 1,2 miliona eura.

Tvrdi da je tada u pitanju bio organizovani kriminal i da se “neko debelo ugradio u cijenu” i ističe da pakirnica nije završila u Nikšiću, kako je naveo Ostojić, nego u Tuzli.

U tekstu “Pakirnica od 1,2 miliona eura prodata za 42 hiljade eura?”, objavljenom na portalu “Vijesti” u subotu 2. januara, Ostojić je potvrdio da je pakirnica prodata nikšićkoj firmi “Centar za reciklažu” za 42 hiljade eura.

Naveo je da je, prema njegovim saznanjima, oprema kupljena u Italiji kao polovna.

U istom tekstu, Mitrović tvrdi da je pakirnica plaćena 1,2 miliona eura kao nova i da nikad nije bila upotrijebljena.

“Ukoliko neko tvrdi, pa makar on bio i stečajni upravnik, da je pakirnica plaćena manje od 1,2 miliona eura molim da nas obavijesti o tome i to potvrdi dokazima, odnosno fakturom. Mi radnici, bićemo mu veoma zahvalni”, kazao je Mitrović “Vijestima”.

Napomenuo je da su se njegova saznanja zasnivala na informacijama iz finansijskog sektora, kojim je u to vrijeme rukovodio iako je sve bilo obavijeno velom tajne.

“Razgovarao sam i sa mojim saradnicima i nekim inženjerima, koji su nam pomogli u periodu poslije nabavke. Svi pretpostavljamo da su troškovi bili naduvani i da je stvarna cijena pakirnice bila duplo manja ali da je neko, ko se dobro ugradio, sakrio svu dokumentaciju. Volio bih da vidim finansijsku karticu iz računovodstva jer mislim da se i tamo pominje cifra od 1,2 miliona”, kazao je Mitrović.

Naveo je i da njegova saznanja govore da je solana iz Valone u Albaniji, prije nekoliko godina za pakirnicu nudila 200 hiljada eura.

Sumnja da je pakirnica završila u Nikšiću.

“Ponavljam, moji izvori kažu da je pakirnica završila u Tuzli a ne u Nikšiću. Lično sam se uvjerio da su je iznosili kamioni sa BiH tablicama i da su vozači bili državljani našeg susjeda. Dokaz o tome postoji na kapiji solane sa svim podacima”, tvrdi Mitrović.

Podsjeća da je čitava operacija nabavke i plaćanja pakirnice, bila tajna.

“I to iz meni vrlo jasnih namjera. Naime, u sve što se kupovalo tada za solanu, menadžment se ugrađivao. Sumnjam da se i dio ljudi van solane ugrađivao u poslove u vezi sa preduzećem”, tvrdi Mitrović.

To, kako kaže, posebno napominje, jer sada posjeduje dokaze o krađi 20.000 tona soli iz hangara i milion eura iz blagajne prije deset godina.

“Za sve ovo niko nije odgovarao. Sumnjam da je krađu takvih razmjera mogla samo da organizuje kriminalna grupa - menadžment, stečajna uprava, carina... Kasniji događaji su samo potvrdili moje sumnje”, naveo je Mitrović.