potrebne dodatne konsultacije

Razgovori o odlaganju otplate kredita pomjereni za ponedjeljak

Državni sekretar Zoran Radunović poručio da se nada uspješnom rješavanju problema Crnogorske i Barske plovidbe, a samim tim i pomoraca koji su na njima

3148 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Planirani razgovor ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, sa kineskim kreditorima o odlaganju plaćanja duga, pomjeren je za ponedjeljak, potvrdio je državni sekretar u tom Vladinom resoru, Zoran Radunović.

„Razgovori su odloženi za ponedjeljak, nakon dodatnih konsultacija koje treba da se obave u okviru Ministaratva kapitalnih investicija, i pogotovo sa Ministarstvom finansija. Sama Exim banka ima određene stavove po tom pitanju, pa se tek u ponedjeljak može očekivati konačan odgovor ili dogovor kakva je budućnost crnogorskih brodova“, rekao je Radunović za Radio Crne Gore.

On je poručio da se nada uspješnom rješavanju problema Crnogorske i Barske plovidbe, a samim tim i pomoraca koji su na njima, prenosi portal RTCG.

Vlada je ranije pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Exim banci koji se odnose na prioritetnu dionicu auto-puta, ali i kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Rate kredita za brodove otplaćuju se već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć.

Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona USD dolazi na naplatu 20. januara, odnosno u srijedu.

Iz brodarskih kompanija su već kazali da nemaju novca da plate te rate. Vlada bi, ukoliko se odluči da im pomogne kao što je to radila bivša vlast, prekršila zakon i obaveze prema EU. Ukoliko to ne uradi, Exim banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona USD na osnovu ranije datih garancija.

Preporučujemo za Vas