Čelebić prijavio gradnju hotela u Mojkovcu

Iz Vlade je u novembru 2020. godine, dok je premijer još bio Duško Marković, saopšteno da će “North development” graditi hotel sa četiri zvjezdice

14290 pregleda 13 komentar(a)
Planirani izgled hotela “Black Pine”, Foto: Privatna arhiva
Planirani izgled hotela “Black Pine”, Foto: Privatna arhiva

Kompanija “North development” biznismena Tomislava Čelebića, podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) prijavu za građenje hotelskog kompleksa sa četiri zvjezdice “Black Pine” u Mojkovcu.

Čelebić je kompaniju sa sjedištem u Podgorici, čiji je vlasnik sto odsto, osnovao u oktobru 2019. godine, da bi skoro mjesec dana kasnije “North development” kupio dio imovine u Mojkovcu, gdje treba da bude izgrađen kondo hotel sa 174 smještajne jedinice.

Prema katastarskim podacima, “North development” je u novembru 2019. godine trgovao kuću u Mojkovcu od 33 kvadrata, koja je nelegalna, odnosno nema dozvolu za gradnju.

Tada su postali vlasnici i pomoćne zgrade od 72 i dvorišta od 500 kvadrata, a prema podacima - 30. novembra prošle godine su upisani kao vlasnici 8.623 metra kvadratna voćnjaka. Pomenuta imovina se nalazi u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Centar sa Gornjim Mojkovcem”.

Iz Vlade je u novembru 2020. godine, dok je premijer još bio Duško Marković, saopšteno da će “North development”, čiji je osnivač kompanija “Čelebić”, graditi hotel vrijedan 10,57 miliona eura.

Kako je objavila Vlada, ta investicija sa kompleksom “Amma Resort” u Čanju, iza kojeg takođe stoji “Čelebić”, uvrštena je na listu razvojnih projekata u oblasti turizma, odnosno projekat ekonomskog državljanstva za koji se dobija crnogorski pasoš.

Projekat ekonomskog državljanstva je, prema Odluci Vlade, namijenjen isključivo stranim državljanima.

Navedeno je da je predviđeno da izgradnja kompleksa počne 1. marta ove godine, a da radovi budu završeni 1. septembra 2022.

Iz Vlade je saopšteno da “Čelebić” planira finansiranje iz sopstvenih sredstava, a namjera investitora je da u okviru ekonomskog državljanstva, u skladu sa Zakonom, sve smještajne kapacitete ponudi na tržištu za prodaju.

“U cilju potvrde raspoloživosti finansijskih sredstava za realizaciju projekta, podnosilac prijave je dostavio korporativnu garanciju izdatu od strane preduzeća ‘Čelebić’ DOO, koje je osnivač i 100 odsto vlasnik preduzeća ‘North Development’, kao podnosioca prijave. Pomenutom garancijom u iznosu od 5 miliona eura u korist Vlade Crne Gore garantuje se realizacija planirane investicije iz dinamičkog plana investicije, biznis plana i revidovanog glavnog projekta”, piše u dokumentaciji.

U skladu sa navodima iz biznis plana, dodaju, povraćaj investicije se očekuje u roku od 12 godina od početka rada hotela.

“Kao sastavni dio Biznis plana dostavljen je i detaljan dinamički plan realizacije investicije, koji predviđa da izgradnja hotela počne prvog marta 2021, a da radovi budu završeni do prvog septembra 2022. godine”.

Bonus video: