Kalač: Uvećani loši krediti, pao profit banaka

Pandemija je, prema riječima Kalača, uticala da se kapaciteti banaka usmjere na sprovođenje mjera CBCG za ublažavanje krize, kao i na održavanje stabilnosti poslovanja u trenutku kada značajan broj klijenta, građana i preduzeća, otežano posluje i nema mogućnosti da redovno izmiruje obaveze

7703 pregleda 0 komentar(a)
Kriza otežala poslovanje i klijentima i bankama: Kalač, Foto: Savo Prelević
Kriza otežala poslovanje i klijentima i bankama: Kalač, Foto: Savo Prelević

Crnogorski bankarski sektor zadržao je u periodu pandemije koronavirusa stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali se korona kriza odrazila na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

“Normalizacija stanja na bankarskom tržištu u velikoj mjeri zavisi od pandemije i učinka vakcine protiv koronavirusa. Ponuda i tražnja na bankarskom tržištu zavisiće i od ekonomskih kretanja u našoj ekonomiji i globalno, izazavanih pandemijom”, rekao je Kalač u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da je prema podacima Centralne banke (CBCG), profit banaka u prvih šest mjeseci prošle godine bio manji 46 odsto u odnosu na isti period 2019. Tokom prvih šest mjeseci prošle godine zabilježen je rast nekvalitetnih kredita i potraživanja na nivou sistema sa 4,72 odsto na 5,11 odsto.

Pandemija je, prema riječima Kalača, uticala da se kapaciteti banaka usmjere na sprovođenje mjera CBCG za ublažavanje krize, kao i na održavanje stabilnosti poslovanja u trenutku kada značajan broj klijenta, građana i preduzeća, otežano posluje i nema mogućnosti da redovno izmiruje obaveze.

On je dodao da je prošla godina usljed pandemije bila godina ekonomskih izazova, a da će njene posljedice biti prilično snažne i sa produženim rokom uticaja.

Kalač je podsjetio i da su iz Udruženja banaka kazali da se očekuje značajnije uvećanje loših kredita.

„Kada su u pitanju kamate za očekivati je dalje smanjenje“, rekao je Kalač.

Bonus video: