Predlog djelimično usklađen sa EU direktivom

U skupštinskoj proceduri ponovo predlog SDP: Akcize na gorivo da budu manje za 15 odsto

Ukazali su da akcize na gorivo predstavljaju najznačajniji iznos cijene litra goriva u maloprodaji i jedan su od dva direktna izvora punjenja budžeta, jer se na prodajnu cijenu goriva i akcize dodaje PDV

8576 pregleda 11 komentar(a)
Predlog djelimično usklađen sa EU direktivom: Sjedište Skupštine Crne Gore, Foto: Vijesti
Predlog djelimično usklađen sa EU direktivom: Sjedište Skupštine Crne Gore, Foto: Vijesti

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je ponovo u skupštinsku proceduru predlog izmjena Zakona o akcizama da bi se za 15 odsto smanjile akcize na gorivo.

Ukazali su da akcize na gorivo predstavljaju najznačajniji iznos cijene litra goriva u maloprodaji i jedan su od dva direktna izvora punjenja budžeta, jer se na prodajnu cijenu goriva i akcize dodaje PDV.

“Tako i sada kada su cijene litra goriva već godinu izuzetno niske, cijena litra benzina iznosi 1,14 eura. U toj cijeni akciza učestvuje sa 0,54 eura, PDV 0,23 eura, a vrijednost litra goriva 0,37 eura. Zbog toga predlažemo smanjenje akciza za 15 odsto kako bi se cijene goriva smanjile na iznos koji bi bio ispod granice od jedan euro za litar. To bi bilo stimulativno za privredu i građane i dovelo do veće privredne aktivnosti koja će u krajnjem rezultirati i većim prihodima budžeta i po osnovu akciza, ali i multiplikativnih efekata”, navode SDP u sadašnjem predlogu, a ove izmjene su predlagali i prethodnoj vlasti.

Od danas su sve vrste goriva skuplje do dva do pet centi.

Naglašavaju da će po završetku pandemije koronavirusa cijene barela nafte na svjetskom tržištu značajno rasti, pa bi, ako ostanu ove cijene akciza, građani Crne Gore plaćali značajno skuplje gorivo od mnogih u Evropskoj uniji i od skoro svih u zemljama regije.

Ističu da će nakon pandemije cijene barela nafte na svjetskom tržištu značajno rasti pa bi, ako ostanu ove cijene akciza, građani Crne Gore plaćali značajno skuplje gorivo od mnogih u EU i od skoro svih u zemljama regije

“Donošenje ovog zakona je bitno ako kao država želimo da 2021. godina bude godina oporavka crnogorske privrede i značajne stope rasta kojom bi se donekle barem sanirali katastrofalni efekti pandemije koronavirusa”, ocijenili su u predlogu.

U ovoj partiji su naveli da je predlog izmjena i dopuna zakona usklađen sa Direktivnom EU 2003/96 o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije, odnosno da je sa njom djelimično usklađen.

Preporučujemo za Vas