privredna komora crne gore

Konstituisana Grupacija distributera nafte i naftnih derivata

“Postoji velika obostrana zainteresovanost za saradnju države i distributera nafte na zdravim osnovama, posebno na implementaciji zakonskih rješenja i ekoloških standarda, od čega će cijela Crna Gora imati benefite”

2074 pregleda 0 komentar(a)
PKCG, Foto: PKCG
PKCG, Foto: PKCG

Grupacija distributera nafte i naftnih derivata kontituisana je pri Odboru udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG je saopšteno da će aktivnosti Grupacije biti usmjerene na pružanje pomoći i podrške kompanijama koje se bave distribucijom nafte i naftnih derivata i razmatranje pitanja od značaja za njihov rad, kako bi se na organizovan i efikasan način rješavali problemi u toj oblasti.

Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati članovima Grupacije, odnosno predstavnicima devet najvećih kompanija iz tog sektora.

Za predsjednika Grupacije izabran je Dragan Nikolić iz Jugopetrola, a za njegovog zamjenika Vjekoslav Ivandija iz kompanije INA Crna Gora.

“Osnovni princip rada biće pronalaženje zajedničkog imenitelja naftnih biznisa i predlaganje rješenja u interesu svih članova Grupacija za unapređenje poslovanja u ovom sektoru”, rekao je Nikolić.

Državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, saopštio je da će ubrzo biti rješena dva zahtjeva prethodnog saziva Grupacije.

Ti zahtjevi se, kako je objasnio, odnose na usvajanje Uredbe o prodaji premijum proizvoda koja će, prema ocjeni privrednika, olakšati poslovanje i povećati profitabilnost, kao i izmjene zakonskog rješenja u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje točilaca tečnog naftnog gasa (TNG).

“Postoji velika obostrana zainteresovanost za saradnju države i distributera nafte na zdravim osnovama, posebno na implementaciji zakonskih rješenja i ekoloških standarda, od čega će cijela Crna Gora imati benefite”, kazao je Perunović.

Perunović je dodao da će u fokusu njihovog rada biti kontrola naftnih proizvoda i kreiranje strateških rezervi nafte i gasa.

Državni sekretar za saobraćaj u Ministarstvu, Zoran Radunović, naveo je da ta djelatnost zavisi od rada distributera nafte i derivata, te je izrazio spremnost za saradnju sa Grupacijom.