Projekat SABG unaprijediće konkurentnost preduzeća

Državna sekretarka Lipovina Božović podsjetila na značaj prekogranične dimenzije projekta, koji je usmjeren na očuvanje i podsticanje prijateljskih i ekonomskih odnosa sa susjednim državama, kao i saradnje sa članicama EU

4482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Projekat Smart Adria Blue Growth (SABG), koji se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, doprinijeće unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u programskom području, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da je danas otvorena trodnevna online konferencija, u organizaciji projekta SABG, koji se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje tri države.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Milena Lipovina Božović, podsjetila je na značaj prekogranične dimenzije projekta, koji je usmjeren na očuvanje i podsticanje prijateljskih i ekonomskih odnosa sa susjednim državama, kao i saradnje sa članicama Evropske unije (EU).

Ona je navela da će projekat osnažiti prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore, ali i doprinijeti unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u programskom području, u skladu sa principima Plavog rasta i Strategije pametne specijalizacije.

“Ponosni smo na činjenicu da je Crna Gora prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije. Glavni cilj Strategije je modernizovana i konkurentna Crna Gora, koja se oslanja na tri ključna strateška pravca - zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora”, poručila je Lipovina Božović.

Lipovina Božović
Lipovina Božović

Ona je najavila i buduće korake Crne Gore ka uspješnoj implementaciji Strategije, sa fokusom na razvijanje Operativnog programa, koji će definisati uže oblasti tehnologija i inovacija unutar definisanih prioriteta ka kojima država treba da se usmjerava.

“Crna Gora prepoznaje značaj i doprinos malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sveukupnom ekonomskom rastu. Imajući u vidu važnu ulogu privatnog sektora u ekonomskom razvoju, Vlada kontinuirano ulaže velike napore da omogući povoljno poslovno okruženje za razvoj privatnog sektora, kroz kreiranje i unapređenje različitih mjera podrške, a u skladu sa preporukama Akta o malom biznisu (SBA) i principima politike EU”, kazala je Lipovina Božović.

Prema njenim riječima, sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja i značajan izvor inovacija i rasta konkurentnosti na domaćem tržištu.

Lipovina Božović je podsjetila na značaj sinergije i saradnje svih partnera na projektu.

“Perspektiva našeg projekta zavisi od snažnog partnerstva i posvećenosti svih partnera i učesnika na projektu, kao i naše zajedničke odlučnosti da postignemo željene rezultate i stvorimo uslove za dugoročnu održivost rezultata projekta. Vjerujemo da će projekat biti uspješan primjer saradnje u programskom području”, zaključila je Lipovina Božović.

Bonus video: