Konjević: Na Odboru razmotriti smanjenje poreskih opterećenja po osnovu rada

U SDP-u smatraju da bi, pored ministara finansija i ekonomskog razvoja, bilo korisno čuti i stav predsjednika UPCG i predsjednika PKCG

6955 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Raško Konjević, uputio je tom skupštinskom tijelu inicijativu za konsultativno saslušanje na temu: “Razmatranje položaja poslodavaca u svjetlu poreskih opterećenja po osnovu rada”.

Kazao je kako u SDP-u smatraju da bi o tom pitanju, pored ministara finansija i ekonomskog razvoja, Milojka Spajića i Jakova Milatovića, bilo korisno čuti i stav predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore Predraga Mitrovića i predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića. U toj partiji, kako dodaje, ostaju otvoreni i za druge sagovornike čije je mišljenje relevantno na zadatu temu.

"Takođe, sve češće čujemo i zahtjeve poslovne zajednice koji ukazuju na visoka opterećenja koja otežavaju poslovanje posebno u okolnostima izazvanih korona virusom", navodi Konjević u inicijativi upućenoj predsjedniku Odbora, Vladimiru Jokoviću (SNP).

Razlog za pokretanje konsultativnog saslušanja, ističe Konjević, nalaze i u činjenici da "sada imamo novu političku realnost" u kojoj su predstavnici aktuelne vladajuće koalicije davali podršku ovom predlogu SDP-a u prošlom mandatu, te u toj partiji očekujemo zakazivanje sjednice u vezi sa opravdanim zahtjevom crnogorske privrede.

"Poslodavci u Crnoj Gori su zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 eura neto zarade poslodavci plaćaju 64 eura obaveza državi. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju", navodi Konjević u obrazloženju za inicijativu.

Podsjeća da Socijaldemokratska partija već duži vremenski period insistira na zakonskom rasterećenju poreskih opterećenja po osnovu rada sa 64 na 53 odsto. Dodaje i da u dijelu ekonomsko-socijalnih predloga već duže vrijeme sugerišu i povećenje iznosa minimalne zarade na 50 odsto prosječne zarade, ili nešto preko 250 eura.

Usvajanjem ovog predloga, ističe Konjević, značajno bi se rasteretila privreda i stvorila mogućnost za povećanje zarada koje gotovo osam godina stagniraju, kao i mogućnost daljeg investiranja koje je, pogotovo u kriznim godinama, od izuzetnog značaja za cijelu državu.

Zbog toga veoma je, poručuje, važno čuti šta o navedenom predlogu misle predstavnici Ministarstva finansija, Unije poslodavaca, Privredne komore Crne Gore i zainteresovane stručne javnosti.

"Mišljenja smo da država ne smije biti najgora prema najboljima kojima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan okvira zakona i tako stiču ekstra profit, dok će njihovi zaposleni i država ostati bez onoga što su njihovi, odnosno zajednički prihodi. Iz tog razloga SDP je i inicirala, odnosno obnovila zakonski predlog kojim tražimo umanjenje na zarade na teret poslodavca", navodi Konjević.

U SDP-u smatraju da umanjenje treba biti fazno kako bi Vlada širenjem osnovice i boljim radom inspekcijskih službi obezbijedila da se prihodi državnih fondova ne umanje u apsolutnom iznosu.

Tu mjeru, ističe Konjević, smatraju veoma značajnom, jer ona utiče na konkurentnost naših poslodavaca, čitave domaće privrede i imaće brojne pozitivne multiplikativne efekte ukoliko državni organi zakon budu primjenjivali jednako za sve.

"U nadi da ćete cijeniti gore navedene razloge, molim Vas da zakažete posebnu sjednicu Odbora za ekonomiju, finansije kako bi razmotrili ovo, za poslodavce, građane i državu, veoma važno pitanje", zaključuje poslanik SDP-a.

Bonus video: