AZK: Pomoć medijima primjerena

Ocjena odluke AEM-a da elektronske medije oslobodi dijela naknade

3364 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da su tri odluke Agencije za elektronske medije (AEM) kojima se komercijalni i javni emiteri oslobađaju plaćanja dijela naknade za emitovanje u prošloj godini primjerena državna pomoć, koja je dobro usmjerena da bi se očuvao kontinuitet ekonomske aktivnosti za vrijeme i nakon pandemije koronavirusa.

Prema podacima iz rješenja AZK, komercijalni i javni emiteri neće platiti naknadu AEM-u u ukupnom iznosu od oko 178,36 hiljada eura, a što se odnosi na obaveze iz prošle godine. Ova pomoć se odnosi na oslobađanje plaćanja druge kvartalne rate u iznosu od 81.244,13 eura, četvrte kvartalne rate naknade od 81.599,53 eura, kao i oslobađanje plaćanja prve i treće kvartalne rate komercijalnih i javnih emitera koji emituju programske sadržaje u okviru projekta “Uči doma” u iznosu od 15.535,99 eura.

Procjena je AEM-a da će pomoć koristiti između 51 i 100 komercijalnih javnih emitera za drugu i četvrtu kvartalnu ratu, kao i da će ih biti manje od 10 korisnika koji će se osloboditi plaćanja naknade jer su učesnici projekta “Uči doma”.

U rješenju AZK piše da se regulator elektronskih medija obavezao da će primijeniti načelo kumulacije i da će se držati pravnog okvira za dodjelu kovid-19 pomoći. To znači da jedan emiter može dobiti najviše 800.000 eura pomoći, uključujući i neku drugu pomoć koju je dobio mimo AEM-a.

Oslobađanja se odnose na naknadu koja se obračunava u skladu sa Zakona o elektronskim medijima.

U rješenju AZK je objašnjeno da ova pomoć nema negativne efekte na tržištu. AEM ovu pomoć treba da unese u kovid-19 registar svih pomoći, kao i da svaku pojedinačno objavi na svom sajtu.

Bonus video: