Turski "Global" prodaje barsku kompaniju?

U pismu objavljenom na Londonskoj berzi najavili da razmatraju prodaju Port of Adrije, čiji su većinski vlasnici

46763 pregleda 214 reakcija 39 komentar(a)
Kompanija ima akumulirani gubitak od 29 miliona: “Port of Adria”, Foto: Radomir Petrić
Kompanija ima akumulirani gubitak od 29 miliona: “Port of Adria”, Foto: Radomir Petrić

Turska kompanija "Global Ports" razmatra mogućnost prodaje svog udjela u "Port of Adriji" iz Bara, nekadašnjih “Kontejnerskih terminala” državne Luke Bar.

To je navedeno u pismu “Global Portsa” koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj. Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavijesti akcionare o svojim daljim planovima među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

Čeka se da se oglase

“Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor ‘Global Ports Holding’a razmatra svoje mogućnosti u vezi sa ‘Port of Adrijom’, komercijalnom lukom u Baru. Ne može biti izvjesnosti u pogledu da li će se i kada uslovi prodaje dogovoriti.

Saopštenje o tome biće objavljena kada to bude prikladno”, navedeno je iz ove kompanije.

“Vijesti” su poslale pitanja kompaniji “Port of Adrija” u vezi sa ovom najavom, ali juče nije odgovoreno.

“Global Ports” u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona eura, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

“Odbor i više rukovodstvo sada će usmjeriti vrijeme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom 2021. godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvjesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor ‘Global Ports Holdinga’ vjeruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svjedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu”, ističu u pismu iz kompanija.

Gubitak u poslovanju

“Global Ports” 2013. godine kupio je od Vlade 62 odsto akcija “Kontejnerskih terminala” za osam miliona eura, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona eura, a dodatno još 7,6 miliona eura. Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbijedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izvještaju za devet mjeseci prošle godine, “Port of Adrija” je u gubitku 1,4 miliona eura, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona eura.

U izvještaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona eura, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvjesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kome iskazuje namjeru da obezbijedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 mjeseci”. “Global Ports” je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona eura, kojeg je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bonus video: