Za 35 projekata 40 miliona eura

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je od 35 projekata tehničke pomoći, šest iz oblasti energetike. Iz sektora saobraćaja podržano je 13 projekata vrijednosti 20 miliona eura
2 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2017. 08:03h

Crnoj Gori je u okviru osamnaest poziva za podršku pripremi projektne dokumentacije odobreno 35 nacionalnih projekta ukupne vrijednosti od 40 miliona eura iz fondova EU kroz Zapadno balkanski investicioni okvir, kazao je juče ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

"Korištenje sredstava i pretpristupni proces nije samo puko listanje dokumenata i strategija, nego i životna oblast koja građanima donosi konkretne koristi“, poručio je Pejović.

On je naglasio je da je Crna Gora povukla 15 odsto sredstava od 550 miliona eura koje je EU odobrila državama regiona, iako čini 3,5 odsto stanovništva Zapadnog Balkana.

"To govori da naša administracija ima kapacitet da pripremi dobre projekte“, poručio je Pejović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je od 35 projekata tehničke pomoći, šest iz oblasti energetike. Ona je navela da je odobreno 25 miliona bespovratne podrške za izgradnju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, odnosno prenosne mreže kojom se obezbjeđuje povezivanje Crne Gore sa Srbijom i BiH.

Iz sektora saobraćaja podržano je 13 projekata vrijednosti 20 miliona eura.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Herman Špic je podsjetio da je Crna Gora dobila 20 miliona eura za izgradnju postrojenja za otpadne vode i rekonstrukciju željeznice, ali ukazao i da su neke šanse izgubljene, kao sredstva za Bijelo Polje i Ulcinj, čiji zahtjevi nijesu stigli u odgovarajućem roku.

Bonus video: