Plužine spremile kesu od četiri miliona eura

Najznačajniji izdaci su bruto zarade i ostala lična primanja, planirani u iznosu od 638.000, i transferi institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru
89 pregleda 1 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.12.2017. 20:29h

Prema Predlogu odluke o budžetu za 2018, koji će se naći na sjednici lokalnog parlamenta 27. decembra, budžet Opštine Plužine je 3,734 miliona eura, što je za 93,5 hiljada manje u odnosu na 2017. U planiranim primicima najveće učešće imaju porezi i naknade. Od poreza je planirano da se ostvari prihod od 1,8 miliona eura, od čega od poreza na nepokretnost 1,61 milion. Što se naknada tiče od njih je planiran prihod u iznosu od 757 hiljada, naknade za korišćenje šuma su planirane u iznosu od 210 hiljada, a za korišćenje voda u iznosu od 520 hiljada. Nepotrošena sredstva od ove godine u iznosu od 490 hiljada planirano naredne godine biće utrošena za kapitalne izdatke. Opština Plužine, kao ni prethodnih sedam godina, ni u 2018. neće biti korisnik sredstava iz Egalizacionog fonda.

Planirani prihodi budžeta raspoređuju se na operativni budžet, i to 2,34 milion eura, i kapitalni, od 1,39 miliona. Najznačajniji izdaci operativnog budžeta su bruto zarade i ostala lična primanja, planirani u iznosu od 638.000, i transferi institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, od 514.000. Kada je riječ o kapitalnim izdacima najviše iznose ona koja se odnose na lokalnu infrastrukturu, 621.600. Tako je planirano da za asfaltiranje lokalnih puteva bude utrošeno 381,6 hiljada eura, za završetak Ulice Marka Kulića 100 hiljada, za izgradnju vodovoda na seoskom području i vodosnabdijevanje, 90 hiljada i 50 hiljada za zamjenu postojeće i postavljanja led rasvjete.

Budžetom je planirano da Opština sa 100 hiljada učestvuje u izgradnji hrama u Plužinama, da isto toliko izdvoji za uređenje prostora i izgradnju dijela saobraćajnice iznad zgrade Solidarnosti, kao i da za opremanje Kule Lazara Sočice učestvuje sa 30 hiljada. Osim budžeta, na dnevnom redu je i informacija o ostvarivanju lokalnih javnih prihoda od januara do novembra tekuće godine, plan upravljanja Parkom prirode Piva, izvještaj o stanju spomenika, informacija o radu opštinskog Crvenog krsta.

Bajagiću ide jubilarna nagrada od 200 eura za dvadeset godina rada

U operativnom dijelu budžeta predviđeno je izdvajanje i za jubilarne nagrade. Kuriozitet predstavlja to da je predsjednik Opštine Mijuško Bajagić na toj funkciji dočekao 20 godina rada tako da će i on, uz još jednu osobu u lokalnoj upravi, na ime jubilarne nagrade primiti po 200 eura.

Bajagić je sigurno jedini predsjednik opštine u Crnoj Gori koji je na toj funkciji dvije decenije.

"Naravno da nije dobro za demokratiju da je jedan čovjek na vlasti 20 godina. Kada je kompletna vlast koncentrisana u rukama jednog ili dvojice ljudi, a to je slučaj u opštini Plužine, onda ti ljudi počinju da se ponašaju kao da su opštinski resursi njihovo privatno vlasništvo, a ne kao što bi trebalo da bude, resursi za zadovoljavanje opštih interesa", kazao je Zoran Blagojević, odbornik DF-a ispred Nove.

Bonus video: