Sindikalne organizacije Port of Adria traže preispitivanje privatizacije Kontejnerskog terminala

U Sindikatu smatraju da prvi trogodišnji investicioni program, od 2014. do 2016. godine od 13,6 miliona eura, nije realizovan, kao i da u narednom, od 2017. do prošle godine, gotovo ništa nije investirano, iako je bilo planirano 7,6 miliona

5088 pregleda 39 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Radomir Petrić
Ilustracija, Foto: Radomir Petrić

Sindikalna organizacija kompanije Port of Adria tražila je od Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije i Vlade da preispitaju proces prodaje nekadašnjeg barskog preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti.

“Nadamo se da će nova Vlada detaljno razmotriti zakonitost procesa privatizacije Kontejnerskog terminala, a potrebno je ponovo procijeniti realizaciju investicionog programa”, navodi se u dopisu koji je Sindikat uputio Savjetu za privatizaciju.

U Sindikatu smatraju da prvi trogodišnji investicioni program, od 2014. do 2016. godine od 13,6 miliona eura, nije realizovan, kao i da u narednom, od 2017. do prošle godine, gotovo ništa nije investirano, iako je bilo planirano 7,6 miliona.

Trebalo bi, prema njihovim riječima, detaljno preispitati i sve izvještaje o poslovanju.

"Novi vlasnik je odbio da primijeni obavezni kolektivni ugovor i time, osim što je smanjio zarade zaposlenima gotovo 40 odsto, oštetio budžet Crne Gore za više miliona eura", saopštili su iz Sindikata.

Oni tvrde da je situacija na terenu veoma loša, da su zarade niže oko 30 odsto u odnosu na Luku Bar, a da se rade komplikovaniji i rizičniji poslovi.

Kompanija je 2014. godine, kada je prodata, imala 580 zaposlenih, a danas ispod 300.

Iz Sindikata su naveli da su ih uznemirile priče o navodnoj prodaji i odlasku investitora iz Turske.

"Treba ispitati da li zakonski uopšte imaju pravo da prodaju kompaniju i da li mogu raspolagati njenom imovinom, ako su grubo prekršili kupoprodajni i koncesioni ugovor”, navodi se u dopisu Sindikata.

Sindikalna organizacija je u dopisu upućenom ministru pravde i ljudskih prava, Vladimiru Leposaviću, saopštila da novi vlasnik nijednog momenta nije u cjelosti poštovao kolektivni ugovor, osim u detaljima koji su njemu išli u prilog.

"Blizu 300 zaposlenih bilo je prinuđeno da pokrene sudske postupke zbog kršenja kolektivnog ugovora. Sudski procesi su išli u našu korist, jer su i Osnovni sud u Baru i Viši sud Podgorica u više presuda utvrdili da je novi vlasnik morao poštovati kolektivni ugovor Luke Bar“, navodi se u dopisu.

Iz Sindikata su rekli da su bili neprijatno iznenađeni pravnim stavom Vrhovnog suda, odnosno Građanskog odjeljenja u kome se smatra da je kolektivni ugovor nevažeći, da je važio samo godinu nakon podjele Luke Bar i da su ga morali potpisati poslodavac i sindikat.

Postavlja se pitanje, kako su rekli, zašto su sudije spajale u iste predmete radnike u režiji, radnike u normi, penzionere čak i one koji su već napustili Port of Adriu uz otpremnine.

"Postavlja se i pitanje zašto nijesu prije dvije godine završili i utvrdili precizne iznose za isplatu, pa onda zaustavili suđenja i sačekali spremni nastavak suđenja odnosno stav Višeg suda iz Podgorice“, navodi se u dopisu.

U Sindikatu su kazali da se nadaju da se u februaru neće ponoviti priča iz novembra kada su sva ročišta formalno održana na svakih 15 minuta, ali se nijedan predmet nije pomjerio naprijed.

"Navodno su bila sporna vještačenja koja smo svi uredno platili uz ne malu naknadu. Niko od nas ne insistira da smo mi u pravu već samo očekujemo da se konačno donesu presude“, dodaje se u dopisu.

Oni smatraju da se u predmetima u vezi sa Port of Adriom treba preispitati zakonitost tog stava Građanskog odjeljenja, ponašanje sudija Ustavnog suda po žalbama kao i pojedinih sudija Osnovnog suda u Baru.

"Do nedavno smo mislili da je Strazbur naša jedina nada i adresa za postizanje pravde, koju bi skupo platili građani Crne Gore umjesto stranog investitora“, dodaje se u dopisu.

Bonus video: