Odbor direktora ŽICG pred smjenom bi da dijeli stambene kredite

Prema informacijama “Vijesti”, ukupna suma za podjelu stambenih kredita mogla bi iznositi oko milion i po eura

16820 pregleda 77 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupština akcionara Željezničke infrastrukture biće održana 15. marta, saopšteno je “Vijestima” iz kompanije.

Vlada je kao većinski vlasnik od bordova direktora svih željezničkih kompanija 28. januara tražila vanredne skupštine akcionara na kojima bi bili razriješeni članovi odbora direktora i imenovani novi. Iako je Odbor direktora pred smjenom, pokrenuo je anketu za zaposlene u vezi sa izjašnjenjem za dodjelu povoljnih stambenih kredita.

Na pitanje zašto je počela procedura za dodjelu stambenih kredita kada se očekuje Skupština akcionara na kojoj će biti smijenjen Odbor direktora, iz kompanije su odgovorili: “Od 2008. nijesu rješavane stambene potrebe zaposlenih i anketa koja je u toku ima za cilj istraživanje zainteresovanosti zaposlenih u ŽICG, za način rješavanja stambenih potreba, a shodno Pravilniku iz 2018. godine koji je javno dostupan i objavljen na sajtu. Rješavanje stambenih potreba kreditima je samo jedan od načina definisanih Pravilnikom, a svi uslovi za dodjelu, dugovanje, vraćanje, takođe su definisani Pravilnikom”.

Pravilnikom je predviđena mogućnost da se korisniku daju olakšice do 80 odsto, odnosno da kompaniji vrate svega 20 odsto vrijednosti dobijenog kredita ili dodijeljenog stana.

Na pitanje o tome ko je odobrio podjelu ovih kredita, koji su uslovi za njihovo dobijanje i u kojim iznosima se dijeli, iz kompanije su kazali da niko još nije donio odluku o raspodjeli sredstava iz Fonda zajedničke potrošnje - stambeni dio, i da je pitanje preuranjeno. Nije odgovoreno na pitanje da li imaju saglasnost nadležnog ministarstva za podjelu kredita i kolika je ukupno namijenjena suma.

Prema informacijama “Vijesti”, ukupna suma za podjelu stambenih kredita mogla bi iznositi oko milion i po eura.

Bonus video: