U dvostrukoj ulozi: Mitrović zastupa i Vladu i A2A

Predstavnik malih akcionara EPCG traži ostavku Mitrovića zbog konflikta interesa
203 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.12.2017. 20:46h

Aleksandar Mitrović, predsjednik Borda direktora u pljevaljskom Rudniku uglja (RUPV), koga je imenovala Vlada da u toj kompaniji zastupa 31 odsto državnog kapitala je u teškom konfliktu interesa, jer istovremeno u CEDIS-u (EPCG) zastupa italijansku kompaniju A2A i njenih 41,7 odsto kapitala, što dodatno optužuje i Vladu da je umiješana u ovaj kriminalni poduhvat, saopštio je Vasilije Miličković, čija je firma Company M&V manjinski akcionar Elektroprivrede.

EPCG bi uskoro trebalo da odluči o ponudi A2A i manjinskog akcionara RUPV Aca Đukanovića (brata bivšeg premijera) o ponudi za kupovinu kontrolnog paketa akcija Rudnika po cijeni od 6,5 eura.

Miličković je predložio Mitroviću “da odmah podnese ostavku” jer je, kako tvrdi “uhvaćen u pokušaju pljačke u koji ga je gurnuo poslodavac A2A poznat po kriminalnim radnjama, pa zloupotrebljava i drugog naivnog akcionara Aca Đukanovica da iskoristi uticaj svog brata i DPS Vlade kako bi još jedanput opljačkali EPCG”.

“Ja ću na prvoj skupštini akcionara u EPCG tražiti da izađete iz borda direktora CEDIS-a ako vas prije toga ne smijeni Milivoje Katnić ili Luiđ Škrelja. G. Mitroviću, to što ste svjesno naumili da činite pa podržavate još jedan pokušaj A2A da opljačka žiro-račun EPCG vas ozbiljno kandiduje za optuženičku klupu sa koje ćete odgovarati za pranje novca i pljačku”, upozorio je Miličković.

On je objasnio da će A2A, ukoliko se obistini scenario, uzeti sa računa EPCG 15 miliona eura, i A2A (kao akcionar EPCG) ponovo postati akcionar u RUPV.

“Zato vam ja gospodine Mitroviću, preporučujem da nikada više ne zakazujete skupštinu akcionara u RUPV sa dnevnim redom od 14. decembra, jer je monstruozan i pored velike podrške moćnika iz vrha državnih institucija i van institucionalnih ličnosti”, dodao je Miličković.

Prošle sedmice je odložena skupština RUPV na kojoj je trebalo da se razmatra dugogodišnji ugovor o isporuci uglja za potrebe TE Pljevlja, i uslovi pod kojima će biti prodat Rudnik.

“Predsjedniče Borda RUPV, zašto prethodno ne izmirite sve obaveze, pa tek onda sa te nule da predložite integraciju ili prodaju akcija EPCG-u, nego ste naumili da opljačkani rudnik podmetnete da građani plate kroz najavljeno povećanje cijene struje bez ijednog opravdanog razloga jer "kiša" nije poskupila, a cijena uglja za TE Pljevlja će drastično pasti kupovinom najsavremenije rudarske opreme od strane EPCG”, zaključio je Miličković.

EPCG da pripoji Rudnik za euro

Miličković je upozorio predsjednika borda EPCG Đoka Krivokapića da ne pomišlja da nanese “ogromnu štetu u iznosu od 100 miliona i preporučio mu da odmah baci u koš” procjenu akcija RUP-a koju je sačinila revizorska kuća Dilojt.

“Krivokapiću, interes EPCG je da kupi-pripoji RUPV u stečaju za jedan euro i da u njega EPCG uloži 15 miliona eura u najmoderniju rudarsku opremu i da pljevaljski rudari nastave da rade u humanim uslovima, a ne da plaćamo, Krivokapiću, milionske gubitke sadašnjih vlasnika i menadžera u RUPV. G.Krivokapiću, obradovalo bi i mene i mnoge druge akcionare, dok je naša EPCG u gubitku, da vratiš džip “taureg”, ideš na posao svojim vozilom i smanjiš platu sa 3700 na prosječnu od 500 eura. Da odustaneš od poskupljenja struje jer za to nema niti jedan racionalni i opravdajući razlog i što je najvaznije, da odmah Vladi predložiš da podigne kredit i od A2A otkupi akcije za 200 miliona i uđeš u istoriju”, poručio je Miličković predsjedniku borda EPCG.

Bonus video: