oborena presuda privrednog suda

Apelacioni sud presudio u korist Čivovića

Sud sada traži da se utvrdi da li je Deripaska uopšte uplatio 22 miliona na račun Boksita i gdje je otišao taj novac

15925 pregleda 1 komentar(a)
Ako dokaže nezakonitosti između Boksita i Deripaske neće morati da plati sudske troškove od 96 hiljada eura: Čivović na ranijem protestu, Foto: Vijesti
Ako dokaže nezakonitosti između Boksita i Deripaske neće morati da plati sudske troškove od 96 hiljada eura: Čivović na ranijem protestu, Foto: Vijesti

Apelacioni sud ukinuo je presudu Privrednog suda prema kojoj je bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović izgubio spor protiv dvije firme ruskog biznismena Olega Deripaske (Shasta Universal i CEAC Holding Limited).

Čivović godinama pred sudom osporava da su 22 miliona eura Deripaskinih firmi uplaćivana na račune Rudnika boksita. Stečajna uprava je, međutim, priznala postojanje tih potraživanja što Privredni sud navodi u presudi. Prema toj presudi, radilo se o zajmovima Deripaskinih firmi koji su uplaćivani nikšićkoj firmi od oktobra 2008. do oktobra 2011. godine.

Prvostepenom presudom Privrednog suda, Čivoviću je na ime sudskih troškova bilo dosuđeno da plati oko 96.000 eura.

Čivović je apelovao na Tužilaštvo da preuzme predmet iz Privrednog suda.

“Ovdje se radi o organizovanom kriminalu, kako stečajne uprave tako i bivših ruskih vlasnika Boksita”, rekao je Čivović “Vijestima”.

Apelacioni sud u rješenju navodi da prvostepeni sud nije cijenio navode tužioca koji je osporavao pravnu valjanost ugovora o zajmu, jer su zaključeni bez saglasnosti Skupštine akcionara i suprotnu Zakonu o privednim društvima i što ih nijesu potpisala ovlašćena lica.

“Ostale su neutvrđene bitne činjenice kada je dospjela obaveza trećetuženog (Rudnici boksita) da vrati pozajmljena novčana sredstva i da li je obračun zateznih kamata pravilno izvršen imajući u vidu period docnje trećetuženog od dana otvaranja stečaja i stopu zatezne kamate predviđene ugovorima o zajmu, te da li je ta stopa viša ili niža od stope zakonske kamate”, navodi se u rješenju.

Dodaje se i da tužilac navodi da mu je tadašnja uprava Boksita pričinila štetu zbog diskriminacije, neizmirivanja zarada i naknada, otuđenjem stvari sa kojima je bio zadužen i drugih razloga koje prvostepeni sud nije razjasnio.

“U ponovnom postupku prvostepeni sud će razjasniti sporne činjenice od značaja za pravnu valjanost predmetnih ugovora o zajmu. Ukoliko utvrdi da su ugovori pravnovažeći, prvostepeni sud će putem dopunskog finansijskog vještačenja utvrditi da li su prvo i drugotuženi pravilno izvršili obračun zateznih kamata za period docnje”, navodi Apelacioni sud.

Žaliocu je ukazano da neosnovano osporava nalaz i mišljenje vještaka. Čivović kaže da je stečajna uprava priznala potraživanja 2013. a dokumentaciju je dobila tek 2019.

“CKB je uvela stečaj u Boksite 2013. zbog duga od 1,5 miliona, a preko njihovih računa su išle uplate ‘Shaste’, pa što nijesu dug skinuli?”, pita Čivović.

On očekuje da nova Vlada hitno reaguje povodom cijele situacije u Boksitima, ali i spornog placa.

Grupa bivših radnika Boksita u utorak je organizovala protest na nekadašnjem placu sindikata od 19 hiljada kvadrata na kojem je prije više od 10 godina trebalo je da bude izgrađeno 310 stanova za nikšićke rudare. Oni se nadaju da će im pomoći predsjednik i potpredsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, sa kojim traže sastanke.