Nova dokumentacija u vezi ADMAS projekta

Petar Ivanović otvorio specijalni račun u Prvoj banci

Bivši ministar poljoprivrede otvorio račun na koji je mimo državog trezora leglo 29,6 miliona dolara. U vrijeme otvaranja računa izvršni direktor Prve banke bio Darko Radunović koji je bio ministar finansija u bivšoj Vladi

57137 pregleda 517 reakcija 197 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

Bivši ministar poljoprivrede i aktuelni poslanik DPS-a Petar Ivanović otvorio je specijalni račun u Prvoj banci na koji su legle dvije tranše kredita iz Abu Dabi fonda u ukupnom iznosu od 29,6 miliona dolara, mimo državnog trezora.

Dopis Prvoj banci Ivanović, koji je aktuelni savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića, je poslao 3.avgusta 2015. godine i on je upućen tadašnjem izvršnom direktoru Prve banke Darku Radunoviću koji je bio ministar finansija u bivšoj Vladi premijera Duška Markovića. "Vijesti" imaju uvid u taj dopis.

"Molim Vas da za potrebe realizacije Abu Dabi to Montenegro Agricultural Support (ADMAS) koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizuje u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabi i Investiciono- razvojnim fodom Crne Gore (IRF) otvorite posebni račun kojim će upravljati Petar Ivanović, ministar poljorivrede i ruralnog razvoja i Blagota Radulović generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja" navodi se u dopisu uz naznaku da račun ima oznaku "Projekat ADMAS".

Petar Ivanović dopis

Na specijalni račun u Prvoj banci, mimo sistema državnog trezora (Ministarstva finansija) od 50 miliona kredita u dolarima, za koje je data državna garancija 2015. godine je leglo 15 miliona dolara, a 2017. godine 14,6 miliona dolara.

Petar Ivanović dopis

Ovo je zvanično saopštio ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović. Stijović je do podataka došao, kako je rekao, nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa dijela dokumentata u vezi ADMAS projekta i sve je predao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da se utvrdi ima li elemenata za proširenje istrage.

Kada je prva tranša novca uplaćena na račun u Prvoj banci aktuelni guverner Centralne banke Radoje Žugić je bio ministar finansija, a kada je uplaćena druga tranša novca 2017. godine ministar finansija je bio Darko Radunović. On je krajem 2016. godine zamijenio Žugića na toj poziciji koji je na jesen te godine izabran za guvernera.

Darko Radunović
foto: Savo Prelević

Stijović je kazao da za prvu tranšu novca nemaju informacije ko je dao nalog za tu uplatu, dok je nalog za drugu tranšu dao bivši ministar poljoprivrede i aktuelni predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović.

Stijović je saopštio da moraju od kreditora iz Abu Dabija da traže garanciju pošto je nema u državnom trezoru, te da ne znaju njen sadržaj i šta su obaveze države.

Dopis Abu Dabi

Ova garancija je obezbijeđena dodatnim kolateralom, što je Žugić zvanično saopštio na konferecniji za novinare u oktobru 2014. godine kada je Vlada utvrdila predlog budžeta za 2015. i kada je on najavio da će se izdati ova garancija.

“Odobrili smo nekoliko novih garancija i ono što je vodilo Vladu i nas u Ministarstvu finansija je, ističem jasno, da ćemo davati samo održive garancije koje neće imati rizik pada na teret budžeta, pa smo dopunili član predloga zakona o budžetu da za svaku datu garanciju je neophodno obezbijediti kolateral. Jeste malo bankarski, ali je to sa aspekta sigurnosti i onih pozicija koje se tiču samih datih garancija svakako manji stepen rizika i manji nivo ranjivosti javnih finansija. Jedna je garancija vezana za poljorivredu i tu smo našli prostora da osnažimo i povećamo zaposlenost i kapacitete, ali i po tom osnovu data garancija za sobom povlači adekvatan kolateral datog nivoa koji će smanjiti rizik pada na teret budžeta”, rekao je Žugić, ne precizirajući detalje u vezi sa kolateralom.

SDT je istragu u vezi sa ovim slučajem proglasilo tajnom zbog čega ne može da govori o daljim postupcima, odnosno hoće li saslušati Žugića i predsjednika Opštine Nikšić, odnosno bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića, koji je dao nalog za uplatu druge tranše kredita, dok se za prvu ne zna ko je odobrio. Stijović je saopštio da je Žugićev potpisa na prevedenim ugovorima o zajmu i kreditu, dok se u originalima na engleskoj verziji nalazi potpis bivšeg direktora IRF-a Zorana Vukčevića. Ivanović se navodi u ugovorima kao svjedok. Prvu banku kontroliše Aco Đukanović, brat predsjednika države. Žugić je ranije bio u revizorskom odboru Prve banke.

Žugić, Simović i Ivanović tvrde da su zakonito radili.

SDT je u ovoj istrazi saslušalo Ivanovića i Vukčevića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda. Zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Drugog dana istrage specijalna tužiteljka Stojanka Radović saslušala je Dragana Brkovića, vlasnika kompanije “Vektra”, Ljuba Perišića, čija firma “Eko Per” iz Šavnika flašira vodu “diva” i biznismene Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića. Oni su osumnjičeni da su nezakonito trošili novac koji su njihove firme dobile od kredita iz Abu Dabi fonda.

SDT je uputio zahtjev Skupštini da skine za skidanje imuniteta Ivanoviću.

U podacima iz budžeta za 2015. godinu piše da će država izdati 101,6 miliona eura garancija, od čega je za projekat Investiciono-razvojnog fonda sa Abu Dabi fondom za razvoj za projekat ADMAS 50 miliona eura.

U završnom računu budžeta za tu godinu ne navodi se nigdje uplata prve tranše od 15 miliona dolara, a u reviziji završnog računu, koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI), u izvještaju o garancijama nema podatka da je ona izdata. Ista je situacija i sa revizijom završnog računa za 2017.godine gdje nema uplate od 14,6 miliona dolara.