"DA JAVNOST SLUČAJNO NE SAZNA ŠTA SE DEŠAVA"

Mijović: Marković tvrdi da je šampion demokratije, a Vladom upravlja kao da je ANB

85 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 02.02.2019. 01:33h

Premijer Duško Marković svakodnevno tvrdi da je šampion demokratije i otvorenog društva ali i dalje upravlja Vladom kao da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) – tako da javnost ni slučajno ne sazna šta se dešava, saopštio je danas Dejan Mijović, ekonomski analitičar i član Predsjedništva Građanskog pokreta URA.

"Umjesto da nas o krupnom pitanju kao što je budući status i sudbina EPCG  detaljno informiše i objavi svu relevantnu dokumentaciju, premijerov Savjet za privatizaciju i PR služba udostojila je građane zbunjujućim saopštenjem da su akcije A2A u EPCG vraćene u državno vlasništvo i da će ih Vlada uz pomoć pravnog savjetnika ponovo prodati nekom investitoru tj. finansijskoj instituciji i tako spasiti budžet", istakao je Mijović.             

Na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte 14. decembra saopšteno je da Ministarstvo ekonomije razmatra opcije kojim bi se ubrzao izlazak italijanske A2A iz vlasničke strukture Elektroprivrede (EPCG), a da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora, odnosno finansijskih institucija.

Mijović je dodao da se zbog građana koji ne prate izbliza ovu materiju mora podsjetiti da Vlada ne samo da nije otkupila manjinski paket A2A u EPCG, već nije ni predvidjela sredstva u budžetu za 2018. godinu za tu namjenu, pa ih ne može ni prodavati.

"Drugo, A2A je upravo u želji da proda ove akcije trećem licu prije nekoliko mjesesci angažovala za savjetnika konsultantsku firmu Rothchild, jednu od najreferentnih u svijetu za ove poslove, ali ova nije uspjela da za njih nađe kupca. Razlog je što su DPS-ove vlade načinom upravljanja kompanijama i tretmanom investitora tokom proteklih 30 godina izgradile takav poslovni imidž da više niko, a pogotovo finansijske institucije, ne želi da im bude manjinski partner. To znaju dobro u Vladi i vrhu DPS, pa će teško ikog uvjeriti da angažuju novog pravnog savjetnika da uradi ono što nije uspjelo Rotchild-u, da nađe kupca za manjinski paket A2A. Takvih bi bilo samo ako bi im se ponudilo i većinsko vlasništvo nad EPCG, pa jedino to može biti pravi razlog velikog dodatnog trošenja energije, vremena i para za skupe savjetničke usluge.  Takvu odluku su u Crnoj Gori mogli  samo donijeti čelnici DPS, sadašnji i bivši premijer Duško Marković i Milo Đukanović, očigledno zakljućujući da prodajom većinskog paketa akcija EPCG najlakše mogu pokriti ogromnu rupu u budžetu koju su godinama zajednički stvarali i ponovo odgoditi do nekih narednih izbora primjenu reformi  koje su obećali Evropskoj komisiji, Svjetskoj banci i MMF", objasnio je Mijović.

Po njegovim riječima, u tom kontekstu, zanimljiv je dio vladinog saopštenja kojim se najavljuje uključivanje finansisjkih institucija u ovaj privatizacioni postupak.

"Njime se asocira da će privatizacija imati dvije faze, prvu, u kojoj će neki of-šor posrednik skriven iza te finansijske institucije po diskontovanoj cijeni otkupiti čitav manjinski paket A2A, i drugu, u kojoj će of-šor posrednik te iste akcije preprodati po znatnoj višoj cijeni unaprijed poznatom kupcu jer će mu istovremeno ponuditi mnogo atraktivnije većinsko vlasništvo države u EPCG. Čitaocima ostaje da odgonetnu ko sve može biti taj of-šor posrednik i zašto se Vladom “transparentno” upravlja kao da je Agencija za nacionalnu bezbjednost", zaključio je Mijović.                  

Preporučujemo za Vas