Golubović: Benefite Zakona o privrednim društvima da osjeti svaki privrednik

“Naš zadatak će biti da u interesu svakog privrednika, a samim tim i države, predlažemo zakone po mjeri vremena u kojem stvaramo, i u skladu sa potrebom što bržeg oporavka naše ekonomije”, kazao je Golubović

2094 pregleda 2 komentar(a)
Foto: privrednakomora.me
Foto: privrednakomora.me

Benefite modernog Zakona o privrednim društvima treba da osjeti svaki privrednik, preduzetnik i cijeli ekonomski sistem, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

On je, na godišnjoj sesija na temu “Primjena Zakona o privrednim društvima - izazovi i dileme”, kazao da je zadatak države i PKCG, kao nezavisne institucije privrede, ambijent koji osigurava sigurnost kapitala i garantuje konkurentnost u sređenom i modernom pravnom okviru za kompanijsko i preduzetničko djelovanje.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika smatra da je organizacijom sesije nastavljena uspješna saradnja i partnerstvo dvije asocijacije sa vrlo dugim tradicijama koje sežu od 1928. odnosno 1933. godine.

“Zakon o privrednim društvima je donijet u julu prošle godine i uređuje na potpuno novi način registraciju, organizaciju, upravljanje, restrukturiranje, prestanak i druga pitanja od značaja za privredna društva, preduzetnike i djelove stranih društava”, naglasio je Radulović.

Bivši dekan Pravnog fakuleteta u Beogradu, Mirko Vasiljević, kazao je da crnogorski zakon predstavlja dobar iskorak u odnosu na prethodni.

“Ipak, pojedini aspekti mogu biti unaprijeđeni, kako bi se korporativno upravljanje učinilo efikasnijim”, rekao je Vasiljević.

On je istakao da treba osloboditi od viška formalizma položaj društava sa ograničenom odgovornošću, jer je riječ o najzastupljenijem obliku privrednih društava.

“Nefleksibilan sistem korporativnog upravljanja “blokira život” ovim društvima. Svaka država koja želi da učini ekonomiju efikasnijom i privuče investitore mora da omogući ovaj obim korporativnih sloboda u upravljanju”, rekao je Vasiljević.

On smatra da Zakon nije adekvatno uredio pitanje interkompanijskih pravnih sporova i da sloboda ugovorne volje mora da postoji i u ovom pitanju.

Golubović je najavio da će svaka primjedba i sugestija biti predmet detaljne analize u Komori, nakon čega ćemo Ministarstvu i Vladi dostaviti nalaze i partnerski nastaviti da djeluju ka unapređenju zakonskih rješenja.

“Naš zadatak će biti da u interesu svakog privrednika, a samim tim i države, predlažemo zakone po mjeri vremena u kojem stvaramo, i u skladu sa potrebom što bržeg oporavka naše ekonomije”, zaključio je Golubović.

Bonus video: