carević: investitoru dati šansu da završi projekat

Opština Budva će podržati izgradnju hotelskog kompleksa "As"

Opština Budva podržaće zahtjev vlasnika da završe hotel "As" u Perazića dolu i sugerisati premijeru Zdravku Krivokapiću da investitorima, koje je, kako tvrde, prethodna Vlada ucjenjivala, pruži još jednu šansu

33759 pregleda 15 komentar(a)
Nezavršena betonska višespratnica: Hotel As, Foto: Vuk Lajović
Nezavršena betonska višespratnica: Hotel As, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva podržaće spremnost kompanije "Nega tours Montenegro" da završi hotelski kompleks "As" u Perazića dolu i sugerisati premijeru Zdravku Krivokapiću da investitorima, koje je prethodna Vlada ucjenjivala i reketirala, pruži još jednu šansu.

To je u razgovoru za "Vijesti" kazao gradonačelnik Marko Bato Carević, kome su akcionari te kompanije uputili otvoreno pismo, tražeći od lokalne uprave da ih podrži u njihovoj namjeri da završe projekt, koji bukvalno dvije decenije tapka u mjestu, zbog čega je nekada najljepša uvala na obali sa nedovršenom višespratom betonskom građevinom pretvorena u ruglo.

"Vijesti" su nedavno objavile da su akcionari "Nega tours Montenegro" Dejan Gardašević i Aleksandar Jovanović zatražili da se sastanu sa premijerom i ministrom za ekonomski razvoj Jakovom Milatovićem, na kome bi im predočili izlazak iz dvodecenijskog problema, te definisali i rok u kome bi obezbijedili 80 miliona eura da završe "As".

Oni su istovremeno pismo uputili i prvom čovjeku Budve, uvjereni da će Opština sa svoje strane "pružiti podršku da se postigne adekvatno rješenje za ovaj projekat".

"Mi želimo da razvijamo turizam, a ne da ga blokiramo i zaustavljamo. Kakav god da je problem, po mom mišljenju taj projekat mora da nastavi da živi", tvrdi Carević.

Prema njegovim riječima, cijeneći svu situaciju i poznavajući problem koje je imao, investitoru treba dati novu šansu, da taj projekt završi.

"Ti su ljudi dolazili kod mene i razgovorali, kazali da su imali bojkot i reket prethodne vlade na čelu sa resornim ministrom održivog razvoja. To su investitori koji mogu da završe taj projekat. Nadam se da će premijer i resorno ministarstvo biti pravedno, na kraju krajeva da uvaži problem investitora, koji nema nikakav interes da ta investicija onako stoji godinama. A mi kao grad imamo interes da se taj projekat završi, jer imamo milionska potraživanju od investitora za porez na nepokretnost za kompleks ‘As’. Ako to ostane praktično onako da stoji nedovršeno, mi onda kao Opština imamo jedno veliko ništa. Treba pustiti investitore da rade, da ovo bude pravna država, da svi moraju da rade po zakonu, plaćaju poreze. Da investitori mogu slobodno da plasiraju ovdje svoj novac, a ne da im se dešavaju ovakve stvari. To će biti tema sa premijerom da se ovim ljudima da prilika, već kada mogu da završe hotel. Sve drugo bi bilo nepravdeno, a i svih prethodnih godina smo bili svi na gubitku, ne samo investitori, već i Opština Budva, kao i cijela budvanska rivijera, jer tamo nijesmo imali hotel", naveo je Carević.

Akcionari "Nega tours Montenegro" u pismu su predočili čelnim ljudima Vlade i Budve da su sa prethodnom Vladom imali problem, jer i pored njohove dobre namjere i predloga koje su ponudili za rješenje problema, nijesu dobili odgovore.

Do sada je u rekonstrukciju i dogradnju hotela “As”, kako navode, uloženo 50 miliona eura.

Hotel "As" je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je "Budvanska rivijera" prodala "As" crnogorsko-ruskoj kompaniji "Nega tours" za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona hotelskoj grupi.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji. Kako ugovor o privatizaciji nije ispoštovan, Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna...

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su "Sber banku", koja ju je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je u martu prošle godine uhapsilo jednog od vlasnika "Nega tours Montenegro" Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Gardašević je negirao krajem januara da je kao predsjednik Borda direktora kompanije "Montena Invest" sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela "As" u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Preporučujemo za Vas