Uniprom potvrdio najavu Pejovića: Naloženo otpuštanje radnika

Time je potvrđena jučerašnja najava Pejovića na sjednici skupštinske Komisije za praćenje procesa privatizacije.

86748 pregleda 1377 reakcija 334 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom KAP i njen vlasnik, Veselin Pejović, poslali su službenom poštom stečajnom upravniku Veselinu Perišiću i glavnom menadžeru Nebojši Dožiću dopis u kojem su potvrdili ono što je juče i najavljeno, a vezano za prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji inače imaju pravo na otpremninu, saopšteno je iz ove kompanije.

Time je potvrđena jučerašnja najava Pejovića na sjednici skupštinske Komisije za praćenje procesa privatizacije.

Iz Uniproma su naveli da s obzirom na to "da preko njihovih leđa hoće da se dobijaju politički poeni" dostavljaju potvrdu da su na bijeloj listi poreskih obveznika.

"Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo", navodi se u saopštenju.

Tvrde da e prije dolaska Uniproma, u KAP-u prosječna plata je bila 472 eura, a nakon preuzimanja prosječna plata je danas 792 eura.

"Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19.jula 2014.godine zaključno sa januarom 2021.godine iznosi 28.320.108,06€. Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9.269.171.80€."

Dodaju da su do sada u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uložili preko 100 miliona eura, a imovinu su iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina.

"U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru. Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona dolara", navodi se u ovoj kompaniji.

Bonus video: