USSCG: Zaštititi zaposlene u KAP-u

Iz USSCG su naglasili da je KAP jedino privredno društvo u Crnoj Gori koje je u stečajnom postupku ukinulo radna i sindikalna prava zaposlenima koji su bili radno angažovani nakon uvođenja stečaja

13251 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na nadležne institucije da zaštite zaposlene u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) od pritisaka i omoguće im ostvarivanje fundamentalnih radnih i sindikalnih prava koja su im, kako su kazali, zagarantovana međunarodnim propisima, Ustavom i nacionalnim radnim zakonodavstvom.

Iz USSCG su se oglasili povodom jučerašnje najave Veselina Pejovića, vlasnika kompanije Uniprom, koja upravlja KAP-om, da će prekinuti radni odnos 600 zaposlenih u toj fabrici.

Iz Uniproma je danas saopšteno da su ta kompanija i Pejović poslali službenom poštom stečajnom upravniku Veselinu Perišiću i glavnom menadžeru Nebojši Dožiću dopis u kojem su potvrdili ono što je juče i najavljeno, a vezano za prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji inače imaju pravo na otpremninu.

Time je potvrđena jučerašnja najava Pejovića na sjednici skupštinske Komisije za praćenje procesa privatizacije.

„Unija slobodnih sindikata Crne Gore već godinama unazad ukazuje na izuzetno težak položaj u kojem se, nakon uvođenja stečaja, našlo oko 500 zaposlenih KAP-a. Naime, zaposlenima koji rade u najprljavijoj industriji sa zastarelom proizvodnom tehnologijom, i to puno radno vrijeme u toku kalendarske godine, a najveći dio njih taj rad ostvaruje u tri smjene, i koji, maltene, prodaju svoje živote i zdravlje za zarade, zahvaljujući besprimjernom tumačenju zakona od strane Privrednog suda i stečajne uprave, uskraćena su sva prava iz radnog odnosa. Takvo tumačenje propisa obrazlaže se činjenicom da se stečaj uvodi kako bi se zaštitio interes povjerilaca?! Pa nije valjda da na svijetu postoji zakonodavac koji bi propisao da se nečije pravo štiti zakidanjem prava drugih, u ovom slučaju zaposlenih KAP-a? Zahvaljujući takvom tumačenju, poslodavac u KAP-u je, preko grbače zaposlenih i na njihovu neprocjenjivu štetu, samo po osnovu zakidanja prava na plaćeno odsustvo i godišnji odmor, tokom prethodnih godina ostvario ekstra profit", navode iz Izvršnog odbora USSCG.

Naglasili su da je KAP jedino privredno društvo u Crnoj Gori koje je u stečajnom postupku ukinulo radna i sindikalna prava zaposlenima koji su bili radno angažovani nakon uvođenja stečaja, te poručili da nadležne institucije treba pitati zašto je to tako.

"Danas, kada se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije povela široka debata o položaju zaposlenih KAP-a, većinski vlasnik KAP-a najavio je prekid radnog odnosa svim zaposlenima. Takvu najavu doživljavamo kao izraz njegove nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava zaposlenih u KAP-u, ali je, ipak, svi u društvu moramo ozbiljno shvatiti. KAP je isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se olako igra sa njegovim gašenjem. Shvatio je to veoma dobro i većinski vlasnik KAP-a jer je odmah nakon takve izjave, preko svojih poslovođa i menadžera u KAP-u, pokrenuo inicijativu potpisivanja iznuđene podrške od strane zaposlenih kojima, u strahu za sopstvenu egzistenciju, ne preostaje ništa drugo nego da takvu inicijativu i prihvate. Međutim, šta god da na kraju bude sa tkz. podrškom većinskom vlasniku KAP-a, USSCG apeluje na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja i izjavu većinskog vlasnika KAP-a, zaštite zaposlene u KAP-u od pritisaka i omoguće im ostvarivanje fundamentalnih radnih i sindikalnih prava koja su im zagarantovana međunarodnim propisima, Ustavom Crne Gore i nacionalnim radnim zakonodavstvom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: