iznenađeni reakcijom pejovića

MEK: Ne pristajemo na ucjene, dijalogom do rješenja za KAP

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja najavili da će pokrenuti incijativu da se preispitaju postojeća zakonska rješenja

33163 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, Foto: Savo Prelević
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MEK) saopštilo je da su iznenađeni reakcijom vlasnika Uniproma Veselina Pejovića i njegovom namjerom da "zatvori fabriku i ostavi 600 radnika bez posla".

"Ovo posebno iz razloga što je kompanija UNIPROM d.o.o. (KAP) korisnik značajnih povlastica kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja", navodi se u saopštenju.

Iz MEK su kazali da prikupljaju informacije i detaljno sagledavaju novonastalu situaciju u KAP-u.

Poručili su da Vlada ulaže sve napore da kreira uslove koji će svim privrednim subjektima omogućiti da normalno posluju, ali i naglasili da ne pristaju na ucjene bilo koje vrste.

"Evidentno je da se prava radnika u periodu sprovođenja stečajnog postupka, koji u ovom slučaju traje skoro 8 godina bez procjene koliko će još trajati, moraju urediti na pravedniji način – čime bi se radnicima omogućilo ostvarivanje prava iz domena radnih odnosa", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će, kako su istakli, zato pokrenuti incijativu da se preispitaju postojeća zakonska rješenja.

Kazali su da MEK i Vlada u kontinuitetu rade na rješavanju naslijeđenih višegodišnjih problema, te stoga smatraju da je neophodno da se na dijalog pozovu sve strane i preispitaju okolnosti zbog kojih je došlo do najave otpuštanja radnika i da se kroz zajednički razgovor nađe održivo rješenje.

Preporučujemo za Vas