Mali akcionari: Ulcinjsku rivijeru podijeliti na dvije

U jednoj kompaniji bili bi već izdati hoteli Belvi i Olimpik gdje bi država imala sve akcije, a u drugoj Ada Bojana i kampovi
101 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinjska rivijera, Foto: Arhiva Vijesti
Ulcinjska rivijera, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.12.2017. 19:06h

Udruženje akcionara HTP Ulcinjska rivijera (ULRI), koje okuplja vlasnike oko 17 odsto akcija kompanije, nezadovoljni izdavanjem u dugoročni zakup imovine tog preduzeća na 30 godina, predložilo je premijeru Dušku Markoviću da se ova kompanija restrukturira i podijeli na dva dijela.

“Manjinski akcionari podržali bi podjelu na dva društva: ”staru” ULRI u kojoj bi ostali hoteli Belvi i Olimpik koji su predmet zakupa, i Novu Ulcinjsku rivijeru koja bi upravljala naseljem Ada Bojana i kampovima”, ističe se u pismu premijeru u koje su “Vijesti” imale uvid.

Prema njihovom prodlogu u “staroj” ULRI bi Vlada i državni fondovi imali 100 odsto vlasništva, a kroz razmjenu akcija manjinski akcionari bi povećali svoje učešće u novom dijelu kompanije, ali bi država bila većinski akcionar i u toj kompaniji.

“Podjela bi se obavila uz diskrecioni faktor u korist države (da bi se zadržalo više od 50 odsto vlasništva), jer kada bi se podjela obavila proporcionalno, manjinski akcionari bi postali većinski, što, iako legitimno, nije državni interes i mi ga poštujemo. Dakle, spremni smo podržati restrukturiranje na našu štetu, a u korist države koja bi kroz ovakvu razmjenu akcija ostvarila korist od čak 15 miliona eura”, navedeno je u pismu uz spremnost da premijeru do detalja objasne model.

Zauzvrat, oni traže jedino “da u Novoj ULRI njihova prava budu zaštićena na način da se za skupštinske odluke poput ove o davanju u zakup, Statutom predvidi potrebna super većina prisutnih akcionara, kako bi se spriječilo da se i kod Ade akcionari isključe iz odlučivanja i ponovi sporni model valorizacije”.

“Nova ULRI bi poslužila kao primjer dobrog korporativnog upravljanja, odnosa prema akcionarima i pokrenula potpuno novu eru na tržištu kapitala. Vlada bi imala pouzdanu podršku za predstojeće privatizacije tipa Plantaža ili Luke Bar gdje je državi neophodna skupštinska podrška kako bi se realizovala dokapitalizacija”, navedeno je u pismu akcionara.

Oni su spremni “da potpišu Sporazum o glasanju sa Vladom, kako to predviđa Zakon o privrednim društvima”.

Naveli su da shvataju da se premijer ne može direktno baviti svim tekućim pitanjima, ali da su prinuđeni da mu se obrate povodom situacije oko Ulcinjske rivijere.

"Naše Udruženje je strogo apolitična organizacija, koja okuplja domaće i investitore iz zemalja EU, koji su u Crnu Goru uložili na desetine miliona eura, te smo u svim preduzećima gdje smo bili aktivni (Telekom, Kombinat aluminijuma, Pivara Trebjesa, Jugopetrol, Budvanska rivijera itd.) bili prepoznati kao konstruktivan partner. Nakon sprovedenog postupka izdavanja dijela imovine ULRI u zakup, ne samo da su akcije ULRI obezvrijeđene, već je usljed nastale pravne nesigurnosti došlo do totalnog gubitka povjerenja u tržište kapitala, pa se berzanski indeksi nalaze na istorijskom minimumu. U razvijenim ekonomijama, berzanski indeksi su glavni pokazatelj uspješnosti rada vlade”, naglašava se u pismu.

Od samog početka, kako su napomenili, pokušavaju uspostaviti kontakt sa Vladom i razviti partnerski odnos, a umjesto toga, kako tvrde, nad njima je počinjeno pravno i korporativno nasilje, a imovina im je obezvrijeđena.

"U procesu izdavanja u zakup djela imovine ULRI prekršeni su brojni zakoni i procedure (izdvajamo prenošenje prava odlučivanja na samo jednog akcionara- Vladu, što predstavlja najgrublje kršenje ZPD-a), samom preduzeću u kojem je najveći pojedinačni vlasnik Fond PIO, uporno se pokušava oduzeti pravo korištenja nad zemljištem koje isto koristi, što je nečuveno pravno nasilje”, tvrde mali akcionari.

Vlada je ugovor o zakupu na 30 godina potpisali sa Karismom tajno 25. septembra ove godine, a potvrđen je na skupštini akcionara voljom predstavnika državnih fondova i Vlade.

Izgubili novac jer su slušali pozive Vlade iz “žute knjige”

Udruženje akcionara obavijestilo je premijera da su nakon sprovedenog modela zakupa dijela imovine konzorcijumu Karisma, njihovi članovi “pretrpjeli teške materijalne gubitke usljed pada vrijednosti akcija na berzi”.

"Ne tražimo da nas Vlada za štiti od tržišnih rizika i gubitaka (iako su mnogi akcionari kupovali akcije po 70 i više eura, a ukupna vrijednost ulaganja u akcije Ulcinjske rivijere iznosi 20 miliona eura), ali nismo ni sanjali da možemo doći u situaciju da nam se Vladinim postupcima obezvređuje, odnosno oduzima imovina. Na kraju krajeva, Vlada je ta koja je opredijelila Ulcinjsku rivijeru za proces MVP-a i pozvala građane da ulože vaučere, a investitore novac u akcije Ulcinjske rivijere", napomenuli su iz Udruženja i u prilogu dostavili izvod iz tzv. ”žute knjige MVP-a” gdje se navode podaci o preduzećima za vaučersku privatizaciju obavljenu 2001. godine.

Bonus video: