Zakazano prvo suđenje zbog malih elektrana: Đukanovićev brat prvi tužio državu

Iz Vlade tvrde da je koncesionar kršio ugovorene obaveze, zbog čega su u decembru odlučili da raskinu ugovor

68372 pregleda 382 reakcija 51 komentar(a)
Sa protesta na Bukovici (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta na Bukovici (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Prvo suđenje u vezi sa izagradnjom malih hidroelektrana zakazano je za 5. april u Privrednom sudu, a pokrenuto je po tužbi kompanije “Hydra Mne”. Još najmanje pet investitora je pokrenulo tužbe protiv Vlade, a početak tih suđenja, prema podacima sa sajta Privrednog suda, još nije zakazan.

“Hydra Mne” je u oktobru 2018. godine dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici u Šavniku, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura.

Vlasnici ove kompanije, preko firma “Hydra” su Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov partner Jovan Gordijan.

Iz ove kompanije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti - kada su podnijeli tužbu, na čemu zasnivaju tužbeni zahtjev i koliko obeštećenje traže. Oni su još prije dvije godine najavljivali da će ukoliko im država ne omogući gradnju, zbog protesta mještana i ekoloških organizacija, podnijeti tužbu za izgubljenu dobit i uložena sredstva. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ukoliko bi se utvrdila krivica države, obeštećenje ne bi moglo biti veće od iznosa planirane investicije.

Prema hronologiji o ovom slučaju, koju je nova Vlada objavila krajem decembra prošle godine, bivše Ministarstvo ekonomije je ovoj kompaniji u januaru 2017. godine odobrilo koncesiju za gradnju ove dvije male hidroelektrane i od tada počinju rokovi za obezbjeđenje tehničke dokumentacije potrebne za izdavanje građevinske dozvole. Međutim, odmah počinju i prvi prostesti građana i ekoloških aktivista.

Već u martu 2018. godine investitor najavljuje moguće tužbe protiv države ako im se ne omogući gradnja. Izdavanje dokumenata je nastavljeno i kompaniji su 26. oktobra 2018. godine izdate građevinske dozvole za obje male hidroelektrane. Od tada počinje da teče druga faza u kojoj je u roku od dvije godine koncesionar obavezan da završi njihovu izgradnju, ali su u međuvremenu nastavljeni i protesti protiv gradnje.

Iz kompanije su u 2019. godine upoznali tadašnje Ministarstvo ekonomije da imaju probleme sa lokalnim stanovništvom da nastave investiciju. Tadašnja Vlada je 17. oktobra 2019. godine donijela zaključak kojim zadužuje to Ministarstvo da sa ovim koncesionarom otpočne pregovore oko sporazumnog raskida ugovora.

“Odbijanjem da zaključi aneks, pregovori nijesu ni otpočeti čime ni obaveze iz zaključenog ugovora nijesu suspendovane. Kako je koncesionaru izdata građevinska dozvola 26.10.2018. godine, od tog datuma počela je da teče II faza plana realizacije, u trajanju od 24 mjeseca, pa je rok za završetak II faze - izgradnje istekao 26.10.2020. godine. Međutim, i pored sopstvenog kršenja obaveza iz ugovora, koncesionar je preko advokatske kancelarije obavijestio Ministarstvo ekonomije 27.10.2020. godine o raskidu ugovora o koncesiji”, navedeno je u dokumentu Vlade iz decembra prošle godine.

Iz Vlade smatraju da je koncesionar “Hydra Mne” bio u kršenju svojih ugovorenih obaveza bez obzira na proteste protiv gradnje. Vlada 29. decembra usvaja zaključak o raskidu ugovora o koncesiji usljed nepoštovanja obaveza od strane koncesionara.

Istog dana je donijet zaključak i za raskid ugovora za još pet projekata gradnje malih elektrana, sa sličnim obrazloženjem - nepoštovanja obaveza koncesionara.

Prema informacijama od sredine februara, tužbe protiv države su pokrenuli i “Plava Hydro Power” kosovskog biznismena Florina Krasnićija za Đuričku rijeku u Plavu, „Bistrica Clean Energy” podgoričkog biznismena Žarka Burića za Bistricu u Bijelom Polju, “Dekar” Momčila Miranovića za Ljevišku rijeku kod Kolašina, kao i kompanija “Normal”, takođe Žarka Burića za Komoraču u Plavu.

Bonus video: