Još po 2.000 eura za 214 dakićevaca

Ovakva odluka je donijeta zbog neizvršenja pravosnažnih i izvršnih odluka Osnovnog suda u Podgorici iz septembra 2011. godine

8877 pregleda 7 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta dakićevaca pred Ustavnim sudom, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od ranijih protesta dakićevaca pred Ustavnim sudom, Foto: Savo Prelević

U Službenom listu objavljene su dvije odluke Ustavnog suda kojim je presuđeno obeštećenje od po dvije hiljade eura za ukupno 214 bivših radnika “Radoja Dakića” u stečaju na osnovu povrede prava na pravično suđenje zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom.

Ova odluka odnosi se na dvije grupe bivših radnika. Jednu od 176 podnosilaca koju zastupa advokat Veselin Raspopović i druge od 40 bivših radnika koje zastupa Cvetko Radičković.

Vlada ima rok od šest mjeseci da isplati ovaj novac zajedno sa kamatama do dana isplate.

Ovakva odluka je donijeta zbog neizvršenja pravosnažnih i izvršnih odluka Osnovnog suda u Podgorici iz septembra 2011. godine.

Ustavni sud je naložio Privrednom da ovim podnosiocima ustavne žalbe, koji su istovremeno i stečajni povjerioci, obezbijedi najveći mogući stepen namirenja onoga što im je dosuđeno odlukama Osnovnog suda.

Od Privrednog suda je zatraženo i da obavještava Ustavni sud o svakoj relevantnoj činjenici koja utiče ili bi mogla uticati na namirenje podnosilaca žalbe, kao i da nakon okončanja stečaja dostavi pisani izvještaj sa podacima o svim isplatama ovoj grupi bivših radnika.

Slične presude već je dobilo nekoliko drugih grupa bivših radnika ove kompanije.

Bonus video: