Zakupci plaža ne poštuju pravila

Turistička inspekcija kaznila 20 kupališta, jer 50 odsto plaže nijesu oslobodili od plažnog mobilijara
107 pregleda 5 komentar(a)
Plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.08.2018. 06:00h

Pet inspekcijskih službi (turistička, inspekcija rada, sanitarna, zdravstvena i tržišna) za prve dvije nedelje avgusta u turističkim gradovima obavile su 568 kontrole u oblastima ugostiteljstva, građevinarstva, trgovine i zanatstva u okviru kojih je utvrđeno 1574 nepravilnosti, izrečena 1483 prekršajna naloga i 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je juče da je turistička inspekcija najčešće utvrđivala nepravilnosti koje se tiču nepoštovanja propisa po kojem 50 odsto plaže treba da bude oslobođeno od plažnog mobilijara, kao i neorganizovanje spasilačke službe, neposjedovanje deklaracije na proizvodima i organizovanje izleta od strane nelegalnih agencija. Za 20 kupališta su izrečene kazne zbog neoslobađanja od mobilijara.

“Aktivnosti Inspekcije rada fokusirane su na suzbijanje rada „na crno“, ostvarivanje prava zaposlenih, uključujući i zaštitu i zdravlje na radu. U prvoj polovini avgusta na radu “na crno” zatečeno je 216 lica (66 crnogorskih državljana i 150 stranaca), a nakon preduzetih mjera od strane ove inspekcije zakonito su zasnovala radni odnos 74 lica (42 crnogorska državljana i 32 stranca), dok je za jedan broj zatečenih lica postupak u toku”, navodi se u saopštenju.

Tržišna inspekcija je najviše prekršajnih naloga izdala po pitanju nepropisnog vođenja evidencije o nabavci i prodaji robe i to 397, dok je zdravstvena inspekcija utvrdila je najviše nepravilnosti po pitanju neurednog vođenja medicinske dokumentacije u zdravstvenim ustanovama, a u apotekama nepropisno izdavanje ljekova na recept.

Bonus video: