Inspekcije vraćaju u ministarstva

Analiza pokazala opravdanost rasformiranja sadašnje Uprave za inspekcijske poslove. Vlada izabrala kandidate za odbore direktora u Aerodromima i četiri željezničke kompanije

8526 pregleda 6 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Saša Matić
Vlada Crne Gore, Foto: Saša Matić

Radom Uprave za inspekcijske poslove, odnosno projektom objedinjavanja inspekcija pod jednu upravu, nijesu postignuti zadovoljavajući rezultati, zbog čega prednost treba dati decentralizovanom sistemu rada inspekcija, odnosno povratku inspekcija u nadležnost resornih ministarstava.

To je zaključeno u Analizi efikasnosti djelovanja Uprave za inspekcijske poslove, koju je Vlada juče usvojila.

“Prednost se daje decentralizovanom modelu koji omogućava efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije odnosno starješine inspekcijskog organa, a, takođe, i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da pripremi izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru”, navedeno je u saopštenju Vlade.

U Analizi piše da je centralizovani model (objedinjavanja inspekcija u jednu upravu, što je urađeno prije skoro deset godina) trebao doprinijeti boljoj koordinaciji inspekcija, ali da nijesu postignuti zadovoljavajući rezultati. Ranije su inspekcije bile u nadležnim ministarstvima, na primjer Inspekcija rada u Ministarstvu rada, tržišna u Ministarstvu ekonomije...

“Opšta ocjena je da i pored decenijskog napora da se profiliše u jedinstveni inspekcijski organ, koji u saradnji sa ministarstvima, drugim organima i asocijacijama doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju Crne Gore, ograničeni efekti i prisutan trend izuzimanja inspekcija iz Uprave dovodi u pitanje svrsishodnost postojećeg sistema inspekcijskog nadzora. Nesporno je da oba modela imaju svoje prednosti i slabosti, iako decentralizovani model ubjedljivo preovladava u komparativnom pregledu”, navedeno je u analizi.

Vlada je juče izabrala i kandidate za odbore direktora u više državnih kompanija, po principu da je dio članova iz partija nove skupštinske većine a dio će biti nezavisni eksperti, revizori kao i oni koji su prijavljivali neprevilnosti u radu dosadašnjih rukovodilaca. Saopšteno je da će ove odluke biti naknadno objavljene.

“Vijesti” saznaju da su u odbor direktora Aerodroma predloženi Nebojša Đoković, Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i prof.dr Edin Dobardžić. U odbor Željezničke infrastrukture predloženi su Milena Šuković, Vladimir Merdović, Radovan Vukić i Stefan Pižurica, a u odbor Željezničkog prevoza Veselin Ivanović, Radovan Mrdak, Danilo Bojović i Milisav Dragojević. Za odbor direktora Montekarga predloženi su Miroslav Brajović, Slobodan Đukić, Dejan Konatar i Marinko Medojević, a u odbor “Održavanja željezničkih voznih sredstava” Tripko Draganić, Milovan Šušić, Dragoljub Radošević i Ljiljana Jokić.

Bonus video: