Bojanić i Perunović: Bušenje koje će pokazati ima li nafte u crnogorskom podmorju počinje 25. marta

"Vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda"

32541 pregleda 581 reakcija 46 komentar(a)
Bojanić, Foto: Printscreen
Bojanić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 12.03.2021. 12:12h

Italijansko- ruski konzorcijum Eni-Novatek će 25. marta početi prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju.

To su na konferenciji za novinare saopštili ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić i državni sekretar tog resora Marko Perunović.

"Optimisti smo po pitanju ovog posla i očekujemo značajne benefite, da diverzifikuje ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga. Želim da naglasim da je Vlada posvećena pitanju zaštite životne sredine i vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda" poručio je Bojanić.

Kompletan posao u vezi projekta naftne bušotine u Crnoj Gori uradila je Uprava uza ugljovodonike na čelu sa bivšim direktorom Vladanom Dubljevićem koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju na lični zahtjev.

Perunović je kazao da se očekuje da 13. marta u kasnim večernjim časovima platforma “Topaz Driller” za bušenje dođe u Crnu Goru.

Platforma “Topaz Driller” uputila prema crnogorskom akvatoriju u nedelju 7. marta u večernjim satima.

Povezani članci

09. Mart 2021.

Uskoro počinje traganje za naftom

"Prva naftna bušotina će biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine.Biće potrebne dodatne inspekcije, a sa sada se sve radi po procedurama. Optimisti smo i preliminarni podaci koji upućuju na bušenje su dobri" kazao je Perunović.

Bonus video: