Uskoro počinje traganje za naftom

Platforma “Topaz Driller”, koja će raditi prvo istražno bušenje u podmorju, krenula ka Crnoj Gori

9096 pregleda 43 reakcija 20 komentar(a)
Plaftorma stiže u narednih sedam dana: Topaz Driller, Foto: Vantagedrilling.com
Plaftorma stiže u narednih sedam dana: Topaz Driller, Foto: Vantagedrilling.com

Uprava za ugljovodonike juče je saopštila da su finalne pripreme postrojenja koje će da radi prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene na Malti, te da se platforma “Topaz Driller” uputila prema crnogorskom akvatoriju u nedelju 7. marta u večernjim satima.

“Ako vremenski uslovi budu dozvolili, može se očekivati da “Topaz Driller” stigne na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u naredih sedam dana”, saopšteno je iz Uprave.

Prvo istražno bušenje koje bi trebalo da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju radiće italijansko-ruski konzorcijum “Eni”-”Novatek”. Ono treba da traje 180 dana. Prvo istražno bušenje je bilo planiralo za ljeto prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

“Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima ‘Eni’ i ‘Novatek’ koji je potpisan u septembru 2016. godine. Koncesionari su, u skladu sa obavezama iz radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka, definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna zbog sigurnosti instaliranja Jack Up platforme”, objašnjeno je iz Uprave.

Kako je dodaje, u Luci Bar uspostavljena je logistička baza u koju je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja, a u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa - prvi s konzorcijumom “Eni”/”Novatek” 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom “Energean” godinu kasnije.

“Eni”-”Novatek” je dobio koncesiju za istražne blokove 4, 5, 9 i 10 na lokaciji između Bara i Ulcinja, dok je "Energean" dobio blokove 30 i 26.

Bonus video: