Vlada i sud da poštuju presude

Baković preporučio Privrednom sudu i Vladi da mu u roku od 90 dana dostave izvještaj o preduzetim radnjama
122 pregleda 1 komentar(a)
Dakićevci, Foto: Arhiva Vijesti
Dakićevci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.12.2017. 20:17h

Zaštitnik ljudskih prava u Crnoj Gori Šućko Baković usvojio je dijelom pritužbu bivših radnika okupljenih u Udruženju manjinskih akcionara „Radoje Dakić“ i preporučio Privrednom sudu i Vladi da su dužni u roku od 90 dana, od prijema njegovog mišljenja, da dostave izvještaj o preduzetim radnjama za izvršenje te preporuke.

Baković je Privrednom sudu preporučio da u daljem toku stečajnog postupka stečajni organi preduzmu mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz sudskih sporova radnika „Radoje Dakića“.

Imajući u vidu praksu Evropskog suda za ljudska prava, po pitanju obaveze države u ovim sporovima, crnogorski ombudsman je preporučio Vladi da „preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika“.

Oko 1.800 bivših radnika „Radoja Dakića“ prema izvršnim sudskim presudama više od 11 godina potražuju 60 miliona eura (uključujući pripadajuće kamate) na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Pritužbom navedene NVO je doveden u pitanje rad Vlade, Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i advokatske kancelarije „Prelević“.

Ombusman se nije upuštao u dalje utvrđivanje činjeničnog stanja advokatske kancelarije „Prelević“ jer, kako je naveo, nema mandat da preispituje pravilnost rada Advokatske komore, a ova kancelarija se izjasnila da se ne radi o njihovom klijentu.

Zaštitnik je u zaključku svog mišljenja naveo da je u okolnostima ovog predmeta radi zaštite i ostvarenja prava priznatih pravosnažnih presuda „potrebno aktivno i djelotvorno učešće Vlade“ i izrazio nadu da će ona u svom postupanju „imati u vidu iskazanu spremnost podnosioca pritužbe“ na mogućnost da se obaveza za naknadu štete „izvrši i realizuje periodičnom isplatom potraživanja“.

Ombudsman je utvrdio da je neizvršavanjem pravosnažnih sudskih odluka, podnosiocima pritužbe povrijeđeno i pravo na mirno uživanje imovine iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zaštitnik je podsjetio da postupak izvršenja „ne znači samo pravo na izvršenje presude u formalno-pravnom smislu već i pravo na izvršenje presude u materijalno-pravnom smislu koje znači blagovremeno ostvarenje prava utvrđenog presudom“.

Vukčević: Što prije povezati radni staž

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara „Radoje Dakić“ Milan Vukčević, kazao je da je zadovoljan predlogom ombudsmana jer je akcenat stavljen na pravosnažne presude.

“Nadamo se da će se što prije formirati radna grupa koja će pomoći da se poveže radni staž bivšim radnicima. Imamo ljude sa 40 godina radnog staža koji mjesečno primaju prijevremene penzije u iznosu od 140 eura, a novac koji njima pripada se sad usmjerava na administraciju i njihove plate“, istakao je Vukčević .

Bonus video: