EPCG prodavala struju Toščeliku ispod cijene

Na osnovu prijave Ministarstva kapitalnih investicija, tužilaštvo istražuje ugovore EPCG o prodaji električne energije. Državna Željeznička infrastruktura plaćala struju po 30 do 50 odsto većim cijenama od Toščelika, iako pripadaju istoj grupi potrošača

39506 pregleda 446 reakcija 24 komentar(a)
Dobijao značajno jeftiniju električnu energiju, naručito u 2020. godini: Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Dobijao značajno jeftiniju električnu energiju, naručito u 2020. godini: Toščelik, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda je električnu energiju Željezari “Toščelik” prodavala po znatno nižim cijenama od ostalih potrošača iz iste kategorije, što je moguće krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju na štetu državne energetske kompanije. To je navedeno je u informaciji koju je Ministarstvo kapitalnih investicije poslalo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) 22. februara.

Iz SDT-a je nezvanično “Vijestima” saopšteno da je na osnovu tog dopisa pokrenut izviđaj koji je u toku.

Prema informacijama iz prijave u koju su “Vijesti” imale uvid, Željezara “Toščelik”, odnosno njen vlasnik “Tosjali grupa”, plaćala je električnu energiju po 30 do 50 odsto nižim cijenama od onih za Željezničku infrastrukturu, iako se obje kompanije nalaze u istoj grupi direktnih potrošača. “Toščelik” je privatna kompanija, a Željeznička infrastruktura državna kompanija od javnog interesa. Prema ugovorima za 2018. godinu, “Toščeliku” je ugovorena cijena u višoj tarifi (skupa struja) po cijeni od 4,695 centi po kilovat-času, a za Željezničku infrastrukturu od 5,4879 centi. U istoj godini cijena struje po nižoj tarifi (jeftina struja) za “Toščelik” je iznosila 2,347 centi po kilovatčasu a za Željezničku infrastrukturu 3,0962 centa.

U 2019. godini “Toščelik” je skupu struju plaćao po cijeni od 4,9767 centi po kilovatčasu i jeftinu po 2,347 centi, dok su za Željezničku infrastrukturu važile cijene od 5,4576 i 3,7703 centa po kilovat-času.

U 2020. godini je za “Toščelik” ugovorena jedinstvena cijena od 2,347 centi po kilovatčasu i u višoj i u nižoj tarifi, dok su istovremeno za Željezničku infrastrukturu važile cijene od 5,4576 i 3,7703 centa po kilovatčasu.

U ovom trogodišnjem periodu “Toščeliku” je isporučeno 115 miliona kilovat-časova, tako da razlika u cijeni od jednog, dva ili tri centa, čini moguću štetu za državnu energetsku kompaniju od dva do tri miliona eura.

Prema podacima o konačnom obračunu, “Toščeliku” je u ovom periodu 68,9 odsto potrošene električne energije obračunato po takozvanoj jeftinoj noćnoj tarifi, a svega 31,1 odsto po skupljoj tarifi.

U informaciji Ministarstva poslatoj tužilaštvu navedeno je da iz ovih ugovora i podataka, proizlaze osnovi sumnje da je menadžment Elektroprivrede na direktnu štetu kompanije zaključio ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa “Toščelikom”, tako što je ugovorio nižu cijenu za električnu energiju.

Ovim je, kako se smatra, državna energetska kompanija uskraćena za značajne prihode, a za toliko je istovremeno omogućena korist za privatnu kompaniju “Toščelik”.

Skupština akcionara EPCG na kojoj će biti smijenjen dosadašnji odbor direktora i izabran novi održaće se 16. marta. Nakon toga novi odbor direktora će pokrenuti promjene i u menadžmentu kompanije.

Povećali i granicu odstupanja da vlasnik Željezare ne bi plaćao penale

Kako je navedeno u informaciji, Elektroprivreda je u dva navrata omogućila “Toščeliku” da granica odstupanja ugovorenih količina električne energije može da iznosi plus-minus 50 odsto, čime joj je omogućeno da ne plaća uvećanu cijenu ili obeštećenje u slučaju odstupanja u preuzimanju energije u ugovorenom obimu.

Uobičajna najviše dozvoljena granica u odstupanju od preuzete električne energije ranije je iznosila do 20 odsto, ali je aneksom ugovora iz aprila 2019. ona povećana na 50 odsto, što je navedeno i u ugovoru iz avgusta 2020. godine. U slučaju prekoračenja ovako široko definisanih dozvoljenih odstupanja, “Toščelik” bi plaćao višak preuzete energije po uvećanoj cijeni za 20 odsto, dok bi za ugovorenu, a nepreuzetu količinu energije plaćao umanjenu cijenu za 80 odsto.

Ovim proširenjem granice odstupanja od ugovorenih količina učinjen je značajan ustupak “Toščeliku”, jer je umanjena mogućnost da plati penale za prekoračenja.

Bonus video: