najveća rata za dugovanja koja prispijevaju u ovoj godini

Vlada otplatila dio starih dugova: Iz budžeta 240 miliona eura

Na glavnicu se odnosi 227,44 miliona, a na kamatu 13,07 miliona

49406 pregleda 702 reakcija 66 komentar(a)
Kontrolno saslušanje Spajića o obveznicama 17. marta: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Kontrolno saslušanje Spajića o obveznicama 17. marta: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz državnog budžeta je isplaćeno 240,52 miliona eura po osnovu duga za euroobveznice iz 2016. godine koje je emitovala bivša vlast, a novac je obezbijeđen na vrijeme iz pozajmice koju je sadašnja Vlada obezbijedila na međunarodnom finansijskom tržištu krajem decembra prošle godine u ukupnom iznosu od 750 miliona eura, saznaju “Vijesti” od izvora u izvršnoj vlasti.

Ovo je najveća rata za dugovanja koja prispijevaju u ovoj godini.

U Ministarstvu finansija i socijalnog staranja su potvrdili da je otplata dospjele obaveze po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. godine izvršena 5. marta ove godine.

Na glavnicu se odnosi 227,44 miliona, a na kamatu 13,07 miliona.

Ministarstvo finansija je u oktobru prošle godine saopštilo “Vijestima” da državu u 2021. godini čeka otplata oko 405 miliona eura dugova, od čega je 349,51 miliona dug prema strancima, dok je 55,48 miliona eura domaći dug.

Ministar finansija Milojko Spajić je nedavno izjavio da je novca u državnoj kasi zatečeno toliko da bi država ubrzo bankrotirala, linearno bi smanjivali plate po 30 odsto, uzimali jako nepovoljne kredite, posezali za masovnim otpuštanjima i kašnjenjima sa isplatama.

Ukupna otplata dugova u prošloj godini je bila 539,6 miliona eura, a najveći dio tog novca je otplaćen u martu u iznosu od oko 360 miliona. Ministarstvo se prije korona krize, odnosno u septembru 2019. godine, zadužilo za vraćanje starih dugova u 2020. godini

“To se nije desilo. Uprkos svim tim problemima i percipirano visokom riziku zemlje koji svjedoči jako loš kreditni rejting, mi smo uspjeli da obezbijedimo likvidnost javnih finansija emisijom euroobveznica, po najkonkurentnijim uslovima za države sa B kreditnim rejtingom. Kritizerstvo je uslijedilo čim je Vlada, emisijom obveznica, obezbijedila finansijsku stabilnost države i redovnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i ostalih obaveza, time zaobilazeći scenario koji je planiran za nas - da se prikažemo kao nesposobna Vlada koja će da bankrotira na početku svog mandata”, rekao je Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Savo Prelević

Na ocjene pojedinaca iz opozicije i vlasti da je bila tajna pozajmica, odgovorio je da je pravilima Londonske berze obavezan interni karakter tih transakcija dok one traju.

405 miliona eura su ukupna dugovanja koja stižu na naplatu u ovoj godini od čega je 349,51 milion dug prema strancima, dok je 55,48 miliona eura domaći dug.

“Međutim, po završetku – svi dokumenti su potpuno javni i dostupni svima na uvid, zbog čega se zaduženje ne može ni po kom osnovu okarakterisati kao tajno. Potpunu dokumentaciju smo već više puta dostavili i Skupštini i NVO sektoru. Nije nemoguće da pojedinci projektuju šta bi oni pokušali da su na mom mjestu, ali u javnim obveznicama izdatim na Londonskoj berzi šansa za korupciju je praktično nula. To nije bitno samo za ovu, nego i za sve buduće vlade koje će biti pod pritiskom da se finansiraju na isti način, a ne uz pomoć privatnih dilova”, kazao je Spajić.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet za 17. mart zakazao je kontrolno saslušanje Spajića u vezi sa emisijom euroobveznica od 750 miliona eura.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić je ranije “Vijestima” saopštio da bi za funkcionisanje privrede, ali i društva, bilo pogubno da država nije uspjela da redovno izmiruje obaveza po osnovu kredita, jer bi to značilo da je država bankrotirala.

Preporučujemo za Vas