CGO: Osigurati ekonomska prava potrošača

Iz CGO-a su rekli da se u Crnoj Gori ovaj dan obilježava u nedovoljnoj informisanosti potrošača o sopstvenim pravima, nepovjerenju u nadležne institucije i sve većim kršenjima njihovih prava u praksi

4830 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je donosioce odluka da stvore neophodne uslove koji osiguravaju prava na bezbjednost života i zdravlja, kao i ekonomska prava potrošača.

Iz CGO-a su povodom Međunarodnog dana prava potrošača, koji se obilježava sjutra, apelovali i na proaktivno sprovođenja politike zaštite potrošača u Crnoj Gori kroz adekvatnu primjenu Nacionalnog programa zaštite potrošača i Akcionog plana za njegovu realizaciju.

„Crna Gora je usvojila zakonodavstvo kako bi osigurala usklađenost s pravnom tekovinom Evropske unije (EU) o zaštiti potrošača, ali problem ostaje neadekvatna primjena te normative“, naveli su iz CGO-a.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da posebno zabrinjava neuređenost online prodaje koja, u vrijeme pandemije koronavirusa, bilježi kvantne skokove u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori.

Taj oblik trgovine, kako su kazali, doprinosi suzbijanju širenje virusa, ali nosi i brojne opasnosti sa kojima potrošači nijesu upoznati, jer tržišni subjekti ne primjenjuju zakon, etičke principe i najbolje prakse.

„To zahtijeva hitno usklađivanje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka sa Opštom regulativom EU o zaštiti podataka iz 2016. godine, ali i inoviranje strateških dokumenata u oblasti suzbijanja sive ekonomije kako bi efektivnije bila zaštićena prava potrošača“, poručili su iz CGO.

Iz CGO-a su rekli da se u Crnoj Gori ovaj dan obilježava u nedovoljnoj informisanosti potrošača o sopstvenim pravima, nepovjerenju u nadležne institucije i sve većim kršenjima njihovih prava u praksi.

„Većina potrošača u Crnoj Gori ne zna svoja prava pa čak ni da su Ustavom garantovana, a mehanizmi zaštite svedeni su na sudske procese koji su dugi i neizvjesni“, tvrde u CGO.

U toj NVO smatraju da je potrebno raditi na ustanovljavanju ujednačene sudske prakse, podizanju svijesti potrošačke javnosti, ali i trgovaca koji sve češće sprječavaju potrošače da reklamiraju neispravnu robu, obavještavajući ih da prigovor mogu da podnesu u rokovima koji nijesu u skladu sa zakonom i na način koji predstavlja teži put za ostvarivanje prava potoršača, odnosno efektivno im uskraćujući prava.

Međunarodni dan prava potrošača je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija (UN) i obilježava se od 1983. godine.

Bonus video: