Stijović: Prioritet očuvanje proizvodnje i rješavanje problema viškova proizvoda

Stijović je rekao da su iz tog resora u prethodnih 100 dana obavili hiljade razgovora sa crnogorskim građanima od sjevera do juga, saslušali njihove probleme i uspjeli da prepoznaju ključne izazove koje sa velikom pažnjom rješavaju

10586 pregleda 6 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović

Očuvanje proizvodnje i rješavanje problema viškova poljoprivrednih proizvoda biće među prioritetima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saopštio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

On je u okviru video kampanje Potpisujem, koju povodom 100 dana rada realizuje Vlada, kazao da će u fokusu Ministarstva biti poljoprivredni proizvođači i svi njihovi problemi.

Stijović je rekao da su iz tog resora u prethodnih 100 dana obavili hiljade razgovora sa crnogorskim građanima od sjevera do juga, saslušali njihove probleme i uspjeli da prepoznaju ključne izazove koje sa velikom pažnjom rješavaju.

„Radimo na sređivanju stanja u šumarskom sektoru i uvođenju reda u korišćenju šumskih prirodnih blaga Crne Gore i u lovu i ribolovu u našim šumama i rijekama. U sektoru vodoprivrede fokus nam je obezbjeđivanje vode u crnogorskim selima u kojima je nema kao i uvođenje reda u eksploataciji šljunka iz rijeka“, rekao je Stijović.

Prema njegovim riječima, u resoru na čijem je čelu, hrabro, časno i iskreno su krenuli u borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i organizovanog kriminala u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi.

„Pripremili smo brojne informacije za tužilaštvo i prezentovali slučajeve koji su uništavali naše najznačajnije resurse i kompanije. Nećemo stati, kriminal se ne isplati, nijedna kriminalna aktivnost neće proći nekažnjeno“, rekao je Stijović.

On je ocijenio da su transparentnost u radu, skidanje oznaka tajnosti i javno objavljivanje dokumentacije postali standard u Ministarstvu, jer javnost, kako je poručio, ima pravo da zna.

„Objavili smo informacije za Abu Dabi fond - projekt ADMAS, u kojem postoji sumnja na štetno postupanje i organizovani kriminal većeg broja visokih državnih službenika. Ukazali smo na sistemsko uništavanje kompanije Plantaže i na zloupotrebe službenog položaja“, naveo je Stijović.

On je naveo da se u Ministarstvu bore da očuvaju Plantaže i zaposlene te kompanije, kako bi ona ponovo bila gigant kakav Crna Gora zaslužuje.

„Zaštitili smo državne interese oduzimajući koncesiju 'Vektri Jakić' i spriječili dalje uništavanje šumskih resursa“, dodao je Stijović.

On je rekao da je Ministarstvo obezbijedilo nikad više sredstava pod povoljnijim uslovima za podršku poljoprivredi za ovu godinu, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u iznosu od 11,3 miliona eura finansijske podrške Evropske unije (EU).

„Malim i srednjim preduzećima ova sredstva će biti na raspolaganju za ulaganja u sektore prerada mlijeka, mesa, voća i povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslina i ribe, kao i proizvodnje vina“, kazao je Stijović.

On je saopštio da su omogućili korišćenje preostalih sredstava IPARD iz 2017. godine koja nijesu bila utrošena, u iznosu od 6,5 miliona eura, kroz mehanizam n+4, kao jedina država kojoj je taj mehanizam odobren, kako bi i ta sredstva bila operativna u ovoj godini i iskorišćena za realizaciju investicija u poljoprivredi.

„Dakle, ukupno je gotovo 18 miliona eura dostupno poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini, a kroz potpisivanje sektorskog sporazuma, koji smo uputili Skupštini na usvajanje, omogućiće se kompanijama i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima dobijanje 50 odsto od vrijednosti prihvatljive investicije u početku kreiranja investicije, u odnosu na dosadašnjih deset odsto, što im omogućava značajno manje zaduživanje kod komercijalnih banaka i bržu realizaciju planirane investicije“, objasnio je Stijović.

On je ocijenio da su kreirali inovirani Agrobudžet, strukturno i funkcionalno orjentisan prema poljoprivrednim proizvođačima, dodajući da je obaveza Ministarstva da sačuva svakog proizvođača u Crnoj Gori.

„Radimo na jačanju domaćih proizvoda i na njihovoj većoj zastupljenosti u crnogorskim marketima. Uspostavićemo bazu podataka domaćih poljoprivrednih proizvođača prema tipu proizvoda, lokaciji, količinama, kvalitetu i strukturi proizvoda“, kazao je Stijović.

On smatra da svi mogu pomoći da Crna Gora ima kvalitetne domaće proizvode, konkurentne i zdrave, kao i da se njihovom kupovinom pomaže privredi da se oporavi.

„Za razvoj naše poljoprivrede, za naše šume i naše rijeke, za naše građane, za njih i njima u službi“, poručio je Stijović.

Bonus video: