Crna Gora ima jedan od najvećih padova ekonomije na svijetu

Oporavak ekonomije od korone trajaće pet godina

Prema Monstatu BDP u četvrtom kvartalu 2020. pao za 7,5 odsto, “Fidelity” izračunao da je vraćen četiri godine unazad

9828 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bruto domaći proizvod Crne Gore u posljednjem kvartalu prošle godine (oktobar, novembar i decembar) smanjen je za 7,5 odsto, pokazuju podaci koje je juče objavila Uprava za statistiku Monstat. Do ovog pada došlo je zbog smanjenja potrošnje i investicija.

Monstat danas nije saopštio ukupni podatak o padu ekonomije u prošloj godini.

Iz konsultantske kuće “Fidelity” juče su na osnovu kvartalin izvještaja izračunali da je za cijelu godinu crnogorska ekonomija izgubila 15,3 odsto i da je to jedan od najvećih procenata pada nacionalne ekonomije na svijetu.

“Procjenjujemo da je BDP Crne Gore u 2020. godini iznosio svega 4,2 milijarde eura, što je pad od 750 miliona eura u odnosu na 2019. godinu. Ovo znači da se Crna Gora, ako gledamo BDP, vratila skoro četiri godine unazad jer se vratila na nivo BDP sa početka 2017. godine. Evo i naše prognoze za oporavak na nivo iz 2019. godine: trebaće nam najmanje pet godina da se vratimo na taj nivo”, naveli su iz ove konsultantske kuće.

Prema ranijim procjenama Vlade i međunarodnih finansijskih organizacija očekivalo se da pad BDP-a u 2020. godini iznosi oko 15 odsto.

Od svih država na evropskom kontinentu, veći pad ekonomije u posljednjem kvartalu prošle godine imala je samo Španija gdje je iznosio 9,1 odsto. Jedini rast ekonomije u ovom periodu imale su Turska za 5,9 i Irska za 1,5. Od zemalja u regionu najmanji pad imale su Sjeverna Makedonija za 0,7 odsto i Srbija za 1,1 odsto.

Ovo je treći uzastopni kvartal sa padom crnogorske ekonomije. U drugom kvartalu (april, maj, jun) BDP je smanjen za 20,2 odsto, a u trećem (jul, avgust, septembar) za 26,9 odsto. U prvom kvartalu 2020. (januar, februar, mart) postojao je rast od 2,7 odsto.