PIR: Podrška istraživanju nafte, da živimo kao Norvežani

Ovo je najvažnije trenuto pitanje za Crnu Goru, njene građane i njenu budućnost. Ovdje nema i ne smije biti dvoumljenja niti bilo kakvih oponiranja. Ovo je jedini spas i za penzionere čiji Fond PIO kuburi sa nedostakom sredstava, naveli su iz PIR-a

6771 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) saopštila je daje bezrezervnu podršku Vladi u projektu istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom podmorju, kao glavne šanse za ubrzani ekonomski razvoj zemlje i put u socijalno blagostanje.

Naveli su da bi dobar primjer bila Norveška koja je najznačajniji dio ovih prihoda uložila u razvoj i povećanje penzija i socijalnih naknada.

"Projekat potrage za naftom u našem dijelu Jadrana, je istorijski poduhvat, koji je započela bivša a ubrzala i dala priorite nova Vlada zahvaljujući ministru Mladenu Bojaniću. Naišao je na protivljenje jednog broja NVO, i lica iz politčkog života. Ovi subjekti ukazuju na oprez zbog mogućeg zagađivanja okoline i koruptivnih ranji. Podržavamo ministra Bojanića, koji je pozvao sve zainteresovane organizacije, građane i aktiviste da započnu dijalog po pitanju projekta za eksploataciju nafte i gasa u Jadranu. Ministar Bojanić smatra da ekonomija i ekologija mogu zajednio, sa čim su se složile i NVO, brojni političari, građani. Više zemalja u svijet je uradilo brojne bušotine, našli naftu i gas i eksploataciju vrše po najvećim svetskim standardima, gdje nema zagađivanja", naveli su iz PIR-a

Oni navode da će se 130.000 penzionera, oko 70.000 invalida i lica u stanju socijalne potrebe, zatim primaoca dječijeg dodatka, materijalnog obezbjeđenja porodice, tuđe njege i pomoći, što je skoro pola Crne Gore, energično suprostaviti svakoj opstrukciji na ovom projektu.

"Ovo je najvažnije trenuto pitanje za Crnu Goru, njene građane i njenu budućnost. Ovdje nema i ne smije biti dvoumljenja niti bilo kakvih oponiranja. Ovo je jedini spas i za penzionere čiji Fond PIO kuburi sa nedostakom sredstava. Prijeti opasnost da ovaj Fond nestane. Penzioneri Crne Gore ne mogu izdvajati sredstva za druge vidove dodatnog osiguranja. Od prosječne penzije od 290,78 eura, do tog iznosa prima 70.230 penzionera, uz to mnogi izdržavaju i treću generaciju, jedva preživljavaju, a ne da još izdvajaju sredstva za dopunska osiguranja. Hoćemo veće penzije i zarade, a to nam ovaj projekat može jedino donijeti", naveli su iz ove partije koja je dio vladajuće koalicije "Mir je naša nacija".

Oni kao uspješan primjer navode Norvešku, "zemlja sa 5,2 miliona stanovnika, koja je obezbijedila penzije za svoje penzionere u narednih 50 godina".

"Noveška je bila planinska zemlja i siromašna, bavila se ribarstvom i poljoprivredom. Od 1850 do 1920. iz Norveške se iselilo u SAD preko 800.000 stanovnika. Krajem 60-tih godina prošlog vijeka Norveška pronalazi velike količine nafte i gasa u svom podmorju i ubrzo postaje peti najvećih proizvođača nafte i gasa u svijetu, a šesta zemlja po BDP po glavi stanovika. Naftna industrija zauzima četvrtina BDP-a. Norveška je sada razvijena industrijska zemlja, sa najačim hidro potencijalom, oko 600 hidrocentrala, razvijenu metalnu, hemijsku, drvnu industriju i druge grane. Zahvaljući nafti Norveška ima najbolji sistem zdravstvene zaštite. Zemlja sa najvećim senzibilitetom za socijalno ugrožene, sa visokim stepenom obrazovanja na svim nivoima. Veliki humanitarni davalac, kao i jedna od glavnih finansijera organizacije UN. Norveška je zahvaljući nafti i gasu formirala Fond za budućnos 90-tih godina, da bi 2014. godine prihodovao preko billion američki dolara i preko million dolara ušteđevine po glavi stanovnika. Ta sredstva se ulažu u preko devet hiljada kompanija po svijetu i u dionice širom svijeta. Rasplaže i sa velikim nekretninama u Njujorku, Londonu, Parizu... Norveška ovo radi da bi imala sredstva za buduće generacije kada se jednog dana nafta iscrpi. Norveška može i više da proizvede nafte, ali je čuva za budućnost. Penzioneri Crne Gore, kao najbrojnija staleška organizacije, poučena Norveškim iskustvom kao iskustvima drugih zemalja koje su uradile istu stvar, daju punu podršku Novoj Vladi i resornom ministru Bojaniću na istraživanju nafte I gasa u našem Jadranu. Savremena tehnologija će pratititi I ekološku politiku", navedeno je u saopštenju PIR-a.

Bonus video: