Dukley marina tužbom traži zakup Luke Budva do 2027. godine

Kompanija Dukley marina tužila Morsko dobro, zahtijevajući da se ispoštuje osnovni ugovor i na osnovu investicionih ulaganja u Luku Budva

14810 pregleda 18 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija Dukley marina biznismena Nila Elifarba tužila je Privrednom sudu Javno preduzeće Morsko dobro, zahtijevajući da se ispoštuje osnovni ugovor i na osnovu investicionih ulaganja produži zakup Luke Budva ispod starogradskih bedema do 2027.

To je “Vijestima“ potvrđeno u Dukley marina.

Državno preduzeće je, kako se navodi u tužbi, još u aprilu 2002. zaključilo ugovor o korišćenju morskog dobra, a potom još i 14 aneksa za svaku narednu godinu. Firma sa kojom su zaključivani ugovor i aneksi mijenjala je ime, pa je osnovni ugovor zaključen sa ER. VE. Montemarine, od prvog do 13 aneksa sa MC Marina, a 14 aneks sa Dukley marina.

Riječ je o istom pravnom licu.

“U skladu sa osnovnim ugovorom i pripadajućim aneksima Dukley marina je koristila dio izgrađene obale i akva prostor u zahvatu Luke Budva. Riječ je izgrađenoj obali sa privezištima (stara i nova luka). Na osnovu zahtjeva koji je u avgustu 2007. tadašnja firma MC Marina podnijela i Investicionog programa uređenja Luke Budva u periodu od 2007- 2010, Upravni odbor Javnog preduzeća Morsko dobro je prihvatilo i usvojilo da se osnovi ugovor produži za period od deset godina, računajući od isteka osnovnog ugovora, odnosno od 11. aprila 2017. Uslov je bio da MC Marina, saglasno odobrenjima JP Morsko dobro i nadležnog organa uprave, u periodu od tri godine, realizuje trajna investiciona ulaganja u morsko dobro u visini od najmanje 700 hiljada eura“, navodi se u tužbi u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Kako se podsjeća, stranke su saglasno tome zaključile aneks VI osnovnog ugovora, kojim je predviđeno da će se osnovni ugovor produžiti za dodatnih deset godina, računajući od isteka ugovora, od 11. aprila 2017. do 11. aprila 2027. Privrednom sudu dostavljeni su investicioni radovi koji su realizovani u Luci u periodu od 2007. do 2010. i čija vrijednost prelazi 700 hiljada eura.

“Uredno i savjesno smo u skladu sa aneksom VI pristupili realizaciji investicionog programa o čemu smo redovno obavještavali JP Morsko dobro. Izvedene radove u skladu sa Investicionom programom JP Morsko dobro je prvi put potvrdilo u svom Izvještaju o izvedenim radovim i uređenju Luke Budva iz avgusta 2010. Pored radova predviđenih investicionim programom, izveli smo u skladu sa saglasnošću Ministarstva saobraćaja i pomorstva krajem 2010. i početkom 2011. i dodatne radove u vrijednosti od 630.444 eura na sanaciji oštećenog lukobrana, što je potvrdilo JP Morsko dobro u dopuni svoga izvještaja“, naglašava se u tužbi.

Navodi se i dodatna potvrda da su izvršili sve ugovorene obaveze koje je dalo JP Morsko dobro u vidu Informacije o realizaciji ugovora o korišćenju Luke Budva iz aprila 2016. koja je sačinjena u skladu sa zahtjevom Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Ovom Informacijom je potvrđeno da su u ugovorenom roku ispunjene sve obaveze iz aneksa VI u iznosu od 1,3 miliona eura, kako je to utvrđeno Izvještajem o procjeni tržišne vrijednosti investicionih ulaganja u MC Marina Budva u periodu od 2006- 2011. Upravni odbor Morskog dobra usvojio je u aprilu 2016. Informacije o realizaciji ugovora o korišćenju Luke Budva“, ističe se u tužbi koju je podnijela kompanija Dukley marina.

Dukley marina, kako se dodaje, je u skladu sa navedenim informacijama i izvještajima koji potvrđuju realizaciju obaveza iz aneksa ugovora, podnijela više puta zahtjeve JP Morsko dobro da se utvrdi produženje osnovnog ugovora do 2027. i odredi visina naknade za korišćenje Morskog dobra - Luke Budva.

“Na kraju, podnijeli smo i opomenu pred utuženje. JP Morsko dobro je u više navrata usmeno, ali i u pisanoj formi, potvrdilo da je Dukley marina ispunila svoje ugovorene obaveze, te da su se stekli uslovi za produženje Osnovnog ugovora, ali je izbjegavalo da to formalno utvrdi, odnosno da produži ugovor do 2027“, navodi se u tužbi.

Naglašava se da je Vlada Crne Gore zauzela neosnovan stav da osnovni ugovor ističe 2017, te da ne može biti produžen, već da se za Luku Budva mora sprovesti postupak davanja koncesije.

“Vlada je 2016. donijela Plan davanja koncesija za luke od lokalnog značaja, koji je obuhvatio i Luku Budva, te zadužilo JP Morsko dobro da pripremi koncesione akte i pokrene postupak davanja koncesija. Morsko dobro je u martu 2017. donijelo odluku kojom je odlučeno da se osnovni ugovor sa Dukley marina produži samo u trajanju od jedne godine ili do zaključenja ugovora o koncesiji. Takođe i Vlada je u aprilu 2017. ustupila Ducley marina na korišćenje prostor Luke Budva do dodjele koncesije“, navodi se u tužbi.

Privredni sud da donese i privremene mjere

Dukley marina zatražila je od Privrednog suda da donese privremenu mjeru kojom se Javno preduzeću Morsko dobro zabranjuje da bez njihove saglanosti da u zakup, optereti, pokrene postupak davanja u koncesiju ili zaključi koncesioni ugovor za dio izgrađene obale i akva prostora u zahvatu Luke Budva, do pravosnažnog okončanja parničnog postupka.

Iz Dukley marina predlažu Privrednom sudu da donese presudu kojom se utvrđuje da je “pravni odnos između Ducley marina i JP Morsko dobro na osnovu osnovnog ugovora i 14 pripadajućih aneksa produžen do 11. aprila 2027”.

Bonus video: