Samo jedan inspektor nadzire naftaše kod Ulcinja

Nadležni nijesu odgovorili da li njegovo iskustvo garantuje to da će se sve raditi vodeći računa o zdravlju ljudi i životnoj sredini

29525 pregleda 221 reakcija 34 komentar(a)
Platforma “Topaz Driler”, Foto: Vantagedrilling.com
Platforma “Topaz Driler”, Foto: Vantagedrilling.com

Država ima samo jednog inspektora za obavljanje inspekcijiskog nadzor koji se odnosi na projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom podmorju, a koji je definisan Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

Ova informacija “Vijestima” je zvanično saopštena u Upravi za inspekcijske poslove (UIP).

Iz Uprave nije odgovoreno na pitanja koje je dosadašnje iskustvo inspektora za ugljovodonike na ovakvim i sličnim aktivnostima i da li to iskustvo garantuje građanima Crne Gore da će se ove operacije obavljati bezbjedno za život i zdravlje ljudi, kao i za životnu sredinu. Radno mjesto za ovu poziciju je popunjeno 14. novembra prošle godine.

Na ova pitanja nije odgovoreno ni u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

“Pitanja koja ste postavili su u domenu nadležnosti UIP-a. Možemo garantovati da zaposleni u ministarstvu i Upravi za ugljovodonike svojim znanjem i iskustvom mogu da obave sve poslove vezane za projekte u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Vjerujemo da će se zbog značaja ovih projekata i ostali organi državne uprave uskoro pojačati u ljudstvu i tehnici kako bi kvalitetno obavili sve zadatke koji su u opisu njihovog posla”, rečeno je zvanično u MKI, koje nije odgovorilo na pitanje da li smatraju da je jedan inspektor dovoljan da kontroliše ovaj posao.

Vlada je nedavno odlučila da sve inspekcije vrati pod okrilje ministarstava, pošto je analiza pokazala da je opravdano rasformirati UIP.

Iz UIP-a su objasnili da u odsjeku za rudarsku, geološku inspekciju za ugljovodonike ima jedan inspektor za ugljovodonike.

Na pitanje da li inspektor ima neophodne licence i gdje ih je stekao iz UIP-a su kazali da zakonom nije propisano posjedovanje licenci, već da inspektor mora da ispunjava uslove propisane zakonom za obavljanje tih poslova.

“To su VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja (fakultet iz oblasti prirodnih nauka ili iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka), najmanje dvije godine radnog iskustva, položen stručni ispit za rad u državnim organima. Inspekcijski nadzor se vrši u pogledu pridržavanja zakona, drugih propisa i opštih akata iz oblasti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, kao i preduzimanja upravnih i drugih mjera i radnji u cilju da se utvrđene nepravilnosti otklone i obezbijedi pravilna primjena propisa, uključujući i iniciranje postupaka kod nadležnih organa. Pored zakona kojim se uređuje inspekcijske nadzor materijalni zakon po kojem inspektor za ugljovodonike postupa je zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika (prava i dužnosti inspektora su propisana članom 71). Mjesto inspektora za ugljovodonike je bilo nepopunjeno duže vrijeme, jer se na oglase koji su raspisivani nisu javljale osobe sa navedenim potrebnim uslovima za ovo radno mjesto. Radno mjesto je popunjeno na osnovu javnog konkursa objavljenog 14. novembra prošle godine, a rješenje o zasnovanom radnom odnosu je doneseno 15. februara ove godine”, kazali su u UIP-u.

Italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek 25. marta počeće prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju. Ono treba da traje 180 dana. Prvo istražno bušenje je bilo planiralo za ljeto prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Postrojenje koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore “Topaz Driller” stigao je na lokaciju 13. marta nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su vršene finalne pripreme za predstojeće bušenje.

Kompletan posao u vezi sa projektom naftne bušotine u Crnoj Gori uradila je Uprava za ugljovodonike na čelu sa bivšim direktorom Vladanom Dubljevićem, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju na lični zahtjev.

Iz MKI-a, kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić, su nedavno saopštili da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine.

Poziv na dijalog u vezi sa projektom istraživanja nafte: Mladen Bojanić
Poziv na dijalog u vezi sa projektom istraživanja nafte: Mladen Bojanićfoto: Saša Matić

Građanski pokret URA najavio je sakupljanje potpisa građana kako bi se na referendumu odlučilo u vezi sa eksploatacijom nafte i gasa.

MKI je pozvao sve nevladine organizacije (NVO), ekološke aktiviste, predstavnike lokalnih zajednica i zainteresovane građane da što prije započnu dijalog povodom projekata koji se tiču istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

U praćenje istraživanja nafte i gasa uključeno više institucija

Iz Uprave za ugljovodnike su objasnili da praćenje operacije istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju pretpostavlja širok opseg djelovanja institucija, uključujući MKI, uprave za ugljovodnike i pomorsku sigurnost, Lučku kapetaniju, Direktorat za vanredne situacije, kao i nadležne inspekcijske službe iz oblasti ugljovodonika, oblasti sigurnosti pomorske plovidbe i zaštite životne sredine...

“Uprave za ugljovodonike ima stručan kadar koji je osposobljen da prati ove operacije koje su u njenoj nadležnosti i to prevashodno u dijelu upravljanja resursima, praćenja sigurnosti operacija i u dijelu prikupljanja i analize podataka. Predstavnici uprave posjeduju formalna stručna znanja iz oblasti operacija sa ugljovodonicima, uključujući naftno inženjerstvo, geologiju, sigurnost operacija, zaštitu na radu. Uz to, posjeduju iskustvo u radu u industriji nafte i gasa, kao i neophodne sertifikate potrebne za rad u industriji, a koji su izdati od strane ovlašćenih institucija OPITO (BOSIET i H2S), IWCF (Well control level 2/level 4)”, kazali su iz ove Uprave.

Pojašnjeno je da će njeni predstavnici biti prisutni na postrojenju za prvo istražno bušenje u skladu sa mjerama za sprečavanje virusa korona, s ciljem praćenja operacija bušenja, te da predstavnici Uprave nemaju ovlašćenja inspekcijskog organa.

“U organizacionom smislu, shodno zakonu o inspekcijskom nadzoru i uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, inspekcija za ugljovodonike je organizovana u okviru UIP-a”, objasnili su u Upravi za ugljovodonike.

Bonus video: