Zbog neizvjesne turističke sezone kredit od 1,5 miliona

Odbor direktora Regionalnog vodovoda odlučio da se zaduži da bi redovno plaćao obaveze u ovoj godini

3768 pregleda 1 komentar(a)
Prinudno treba da naplati blizu 700 hiljada eura. Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Prinudno treba da naplati blizu 700 hiljada eura. Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović

Regionalni vodovod će od Univerzal kapital banke uzeti kredit od 1,5 miliona eura da bi plaćao obaveze iz tekućeg poslovanja. Tako je odlučio Odbor direktora javnog preduzeća početkom ovog mjeseca, a Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost da se uzme kredit.

Javno preduzeće se na ovaj potez odlučilo, kako je objašnjeno u Vladinoj informaciji, zbog neizvjesnosti koju nosi predstojeća ljetnja sezona i trajanje postupka u kome Regionalni vodovod prinudno treba da naplati blizu 700 hiljada eura.

“Uzimajući u obzir da je uspješnost realizacije turističke sezone zbog pandemije i dalje neizvjesna, te da je neizvjesno i trajanje postupka prinudnog izvršenja postojećih potraživanja Regionalni vodovod za isporučenu robu, koja ukupno iznose 694 hiljade eura odbor direktora je donio odluku o kreditnom zaduženju za održavanje tekuće likvidnosti, naročito imajući u vidu postojeće obaveze prema dobavljačima, troškove pripreme sistema za ljetnju sezonu...”, pojašnjeno je u dokumentu.

Vlada je saglasnost za zaduženje dala na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prema podacima iz dokumenta sa posljednje sjednice Vlade u ovoj godini Regionalni vodovod treba da plati 3,8 miliona eura po osnovu obaveza koje ima za postojeće kredite pri čemu je za naplatu dospjelo oko 800 hiljada eura prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Od ovog iznosa je plaćeno 430 hiljada eura, dok je preostali iznos duga prolongiran uz obračun ugovorene zatezne kamate.

“Regionalni vodovod je u dopisima koje je dostavio Ministarstvu finansija naveo da projektovani prihodi ove kompanije za 2021. godinu iznose 6,12 miliona, naredne 6,23 miliona i za 2023. godinu 6,38 miliona, dok su rashodi za ovu godinu, projektovani na iznos od 6,01 milion, sljedeću 6,12 miliona i za 2023. godinu 6,21 milion, pri čemu oni ne obuhvataju otplatu glavnice, već samo troškove otplate kamate po traženom kreditnu kod Universal kapital banke na iznos od 1,5 miliona. Projekcija prihoda je izvršena na osnovu prosjeka prihoda od isporuke vode u prethodne tri godine, kao i na osnovu prihoda od naknade za izgradnju objekata na Crnogorskom primorju, imajući u vidu posljedice pandemije koronavirusa, njegov uticaj na ovogodišnju turističku sezonu, a time i na prihode preduzeća”, navodi se u dokumentu.

Dalje se navodi da je Regionalnog vodovod projektovao pozitivan rezultat u 2021. godini u iznosu od 103,90 hiljada, u narednoj godini 200 hiljada i u 2023. godini 230 hiljada.

“Regionalni vodovod očekuje tokom ove godine povećanje prihoda od prodaje po osnovama završetka projekata vodosnabdijevanja i intenziviranje procesa legalizacije nelegalno izgrađenih objekata na Crnogorskom primorju. Iz preduzeća su kazali da su u prošloj godini značajno smanjili troškove poslovanja, dok su za 2021. godinu maksimalno smanjeni svi troškovi, posebno oni koji ne utiču na operativno funkcionisanje sistema”, piše u dokumentu sa sjednice Vlade.

Regionalni vodovod je sredinom 2019. godine uzeo kredit od Prve banke i Erste banke, ukupno 10 miliona eura, uz garanciju Vlade kako bi tim novcem izmirio dugove koji su se tada nagomilali na iznos od oko 9,29 miliona eura. To javno preduzeće zapalo je bilo u probleme nakon što mu je u avgustu 2018. godine austrijska kompanija Štrabag, nakon što je na međunarodnoj arbitraži dobila spor, blokirala žiro-račun na 12 miliona eura. Zbog blokada računa Regionalni vodovod je imao probleme u redovnom poslovanju, a ta blokada je najviše pogodina zaposlene koji mjesecima nijesu primali platu.

Otplata kredita u ratama od 150.000 eura sa kamatama

Prema nacrtu ugovora o dugoročnom kreditu definisan je period otplate kredita od 19 mjeseci bez grejs perioda, uz sezonski način otplate.

“Sezonski način otplate, realizovao bi se u periodu od juna do oktobra 2021. godine u pet jednakih mjesečnih rata u iznosu od 150 hiljada eura sa pripadajućom kamatom, u periodu od juna do oktobra 2022. godine, u pet jednakih mjesečnih rata u iznosu od 150 hiljada eura sa pripadajućom kamatom, u periodu od marta 2021. godine do maja 2021. godine, kao i u periodu od novembra 2021. godine do maja 2022. godine. Kamata će se obračunavati i naplaćivati na mjesečnom nivou. Kamatna stopa iznosila bi 4,40 odsto na godišnjem nivou, dok bi naknada za obradu kredita iznosila 0,30 odsto od odobrenog iznosa kredita”, piše u dokumentu.

Bonus video: