Kompletirati podatke o firmama

Utvrđeno je da zakonom definisane procedure i mehanizmi koji treba da obezbijede da privredni subjekti budu upisani u jednistvenu informacionu bazu nijesu razrađeni i dovoljno usklađeni sa drugim propisima

2560 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Uprave prihoda, Foto: Zoran Đurić
Zgrada Uprave prihoda, Foto: Zoran Đurić

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da upravljanje jedinstvenim registrom privrednih subjekata - Centralnim registrom privrednih subjekata (CRPS) nije u dovoljnoj mjeri efikasno, odnosno, da registar ne obezbjeđuje potpune i kvalitetne podatke o firmama, pa je preporuka da se unaprijede podaci koji se nalaze u registru.

Revizija uspjeha “Efikasnost upravljanja jedinstvenim registrom privrednih subjekata – CRPS“ je pokazala da podaci o firmama koji su evidentirani u bazi podataka CRPS-a nijesu dovoljno kvalitetni i ažurni, posebno u dijelu koji bi trebalo da omogući jasnu razliku između aktivnih firmi koji obavljaju privrednu djelatnost za koju su registrovani i neaktivnih koje postoje samo na papiru. Preporuka je da se ovaj nedostatak otkloni.

Utvrđeno je da zakonom definisane procedure i mehanizmi koji treba da obezbijede da privredni subjekti budu upisani u jednistvenu informacionu bazu nijesu razrađeni i dovoljno usklađeni sa drugim propisima.

“Projekat objedinjavanja postupaka registracije firmi, na kojem subjekt revizije(Uprava prihoda) radi od 2011. godine, nije dao pune rezultate, jer objedinjena registracija nije još implementirana, što se može očekivati tek nakon realizacije novog projekta IRMS”, konstatovao je DRI.

Vrhovna revizija je preporučila Upravi prihoda da u cilju uspostave efikasnog sistema evidencije firmi i upravljanja CRPS-om donese interne procedure kojima će se utvrditi obaveznost izrade periodične analize ažurnosti i usklađenosti podataka u javnim registrima za koje je nadležna Uprava prihoda, procedure kojima će se definisati način postupanja u slučajevima nedostajućih podataka u registru i procedure kojima će se definisati smjernice zaposlenim i urediti postupak za unos, promjenu i ažuriranje podataka i otklanjanje tehničkih nepravilnosti kod podataka o firimama. Preporuka je i da na internet stranici CRPS-a budu dostupni finansijski izvještaji firmi.

DRI je preporučila ministarstvima finansija i ekonomskog razvoja da iniciraju dopune i izmjene zakona o privrednim društvima, o poreskoj administraciji i o klasifikaciji djelatnosti, a sve to u cilju unapređenja CRPS-a.

Rukovodlilac kolegijuma za ovu revizijui član Senata DRI Branislav Radulović je kazao “Vijestima” da je konačan izvještaj, osim Upravi prihoda, upućen skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Savjetu za konkurentnost na razmatranje i da dodatno omoguće realizaciju preporuka.

“Značaj ove revizije je ne samo u identifikaciji nedostataka u sistemu registracije i vođenja podataka o firmama, već u izdatim preporukama koje trebaju da u svjetlu novog zakona o privrednim društvima i pravilnika o postupku registracije, bližoj sadržini i načinu vođenja CRPS da ne samo eliminišu slabosti, već unaprijede postojeći sistem evidencije”, objasnio je Radulović.

Bonus video: