Agencija za sprečavanje korupcije traži da Vlada poštuje zakon

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović, odboru je predočio da 0,2 odsto za ovogodišnji tekući budžet iznosi 1,49 miliona eura

4356 pregleda 1 komentar(a)
Sa odbora, Foto: Skupstina.me
Sa odbora, Foto: Skupstina.me

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije utvrdio je juče predlog nacrta budžeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) u iznosu od 1,49 miliona eura, dok je Vlada odredila revidiranim smjernicama fiskalne i makroekonomske politike za period od ove do 2023. godine limit od 1,16 miliona.

Prema zakonskoj proceduri, Odbor na predlog ASK-a utvrđuje njen predlog nacrta budžeta koje šalje Vladi koja opredjeljuje konačnu sumu.

Zakonom o sprečavanju korupcije je definisano da odobreni novac za rad ASK-a ne može biti manji od 0,2 odsto tekućeg državnog budžeta.

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović, odboru je predočio da 0,2 odsto za ovogodišnji tekući budžet iznosi 1,49 miliona eura.

“Revidiranim smjernicama određen nam je limit potrošnje od 1,16 miliona, dok je zakonom utvrđeno 0,2 odsto od tekućeg budžeta, što je 1,49 miliona. Svjesni smo posljedica koje je po budžet izazvala pandemija koronavirusa, ali smatramo neprihvatljivim da Vlada bez saglasnosti odbora i Savjeta ASK-a i direktno kršeći zakon redukuje iznos novca. Ovaj iznos predstavlja neophodni minimum za realizaciju svih planiranih aktivnosti imajući u vidu ulogu ASK-a kao centralnog antikorupcijskog tijela u Crnoj Gori, a time i veoma širok spektar njenih nadležnosti, kao i obaveze prema međunarodnim partnerima. Budžetski limit je definisan zakonom na insistiranje Evropske komisije da bi se pored funkcionalne osigurala i finansijska nezavisnost”, kazao je Radulović.

Odbor je utvrdio i predlog nacrta budžeta Državne revizorske institucije(DRI) u iznosu od 2,29 miliona eura, za koji važi ista zakonska procedura, kao i za ASK.

Predsjednik Senata DRI Milan Badović kazao je da su predlog nacrta budžeta uradili u skladu sa revidiranim smjernicama i da su vodili računa o racionalizaciji potrošnje zbog aktuelne ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

“Uklopili smo se u limit koji je dalo Ministarstvo finansija i to je smanjilo naš budžet za oko 160 hiljada eura”, pojasnio je Dabović.

Bonus video: