RADOVI NA REKONSTRUKCIJI JOŠ NIJESU POČELI

Hotel "Piva" ni ove sezone neće otvoriti vrata

Hotel površine 550 kvadrata u osnovi, sa pripadajućim zemljištem ukupne površine 1.451 metar kvadratni ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, restoran i 44 smještajne jedinice. Sagrađen je 1976. godine

22967 pregleda 6 komentar(a)
Hotel Piva zatvoren do daljnjeg, Foto: Svetlana Mandić
Hotel Piva zatvoren do daljnjeg, Foto: Svetlana Mandić

Kada je u julu 2019. godine kupio hotel “Piva“ u Plužinama, Dragan Bogdanović, rođeni Pivljanin koji živi i radi u Beogradu, otac proslavljenog košarkaša Bogdana Bogdanovića, najavio je da će vrata jedinog objekta te vrste u Plužinama ponovo biti otvorena za dvije godine.

Međutim, kako je objasnio predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, neusvojene izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana, kao i korona, dovele su do toga da radovi na rekonstrukciji hotela koji se nalazi na obali Pivskog jezera nijesu ni počeli, tako da će se sa njegovim otvaranjem pričekati.

“Mislim da je idejni projekat kompletiran, ali ne i glavni projekat, s obzirom na to da izmjene i dopune urbanističkog plana koje su završene, Vlada još nije usvojila. To je formalnost, ali bez te formalnosti se ne može, jer moraju da se upišu i tačno znaju koje katastarske parcele pripadaju novom vlasniku. Ni korona nam nije išla naruku. Što se investitora tiče, on je nedavno bio ovdje i čvrsto je obećao da će, čim se steknu uslovi, početi sa radom”, kazao je Bajagić i dodao da će radovi na rekonstrukciji hotela potrajati sigurno duže od godinu.

Mijuško Bajagić
Mijuško Bajagićfoto: Svetlana Mandić

Hotel površine 550 kvadrata u osnovi, sa pripadajućim zemljištem ukupne površine 1.451 metar kvadratni ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, restoran i 44 smještajne jedinice. Sagrađen je 1976. godine.

Sava Ružić iz Plužina, koji je u hotelu “Piva” počeo da radi 1985. sa nostalgijom se prisjeća vremena kada su turizam i ugostiteljstvo, kako ističe, bili na nekom “višem nivou”.

“To je bilo fino vrijeme za ugostiteljstvo i turizam i bilo je mnogo bolje nego danas. Gosti hotela bili su pretežno stranci. Pansioni su bili puni u to vrijeme, a hotel je imao 130 do 140 radnika. Ali vremena se mijenjaju i mi smo danas došli na ovo gdje jesmo”, kaže Ružić, koji se i danas bavi ugostiteljstvom, ali u privatnoj režiji.

Sava Ružić
Sava Ružićfoto: Svetlana Mandić

Na Trsi je Ugostiteljsko-turističko preduzeće “Piva”, pod čijim okriljem je nekada radio i istoimeni hotel, imalo i lijep motel, a Ružić je nekoliko godina radio i tamo, kao šef restorana. Kaže da su turisti iz Žabljaka obavezno dolazili u Plužine, gdje ih je u hotelu čekao ručak, kao i da su turističke ture koje su od Durmitora išle ka primorju kao nezaobilaznu stanicu imale upravo hotel “Piva”.

“Sve je to bilo povezano sa našom firmom, ali eto, vremena se promijeniše, ugostiteljstva nema, a danas ovo što se zove turizmom to je nešto sasvim drugo. Žao mi je što hotel godinama ne radi, a mislim da je mogao dobro da radi. Turizam je bio krenuo u Pivi, otvorena etno sela, sve je radilo, cvjetalo, krenulo samo tako. Samo hotel nije radio”.

Korona je, kaže Ružić, napravila zastoj u turizmu. Nada se da će doći bolja vremena za turizam i ugostiteljstvo, ali i za hotel “Piva”.

“Hotel je potreban i za opštinu i za grad. Mislim da danas hotel ne bi mogao zimi da radi, a za vrijeme sezone nema šta ne može da radi, ako sezone opet budu kao šo su bile prethodnih godina”, smatra Ružić.

Hotel “Piva” je zatvoren 1. avgusta 2011. godine, a naredne godine ga je kupila

“Budvanska rivijera” za 300 hiljada eura i jednu godinu je objekat dala pod zakup.

Bogdanović je u julu 2019. kupio hotel na javnoj aukciji za 200 hiljada eura. Kako je tada kazao “Vijestima” hotel je, prije svega, kupio zbog emotivnih razloga jer je maltene rastao zajedno sa njim.